Software-ul spion israelian provoacă îngrijorare cu privire la securitatea digitală

hacker

Un instrument de spionaj digital numit Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO Group, a fost folosit pentru a intercepta smartphone-urile a cel puțin 37 de ziarişti, activiști pentru drepturile omului și directori din diverse țări, potrivit unui consorțiu internațional format din 17 organe de presă, printre care britanicul "The Guardian", francezul "Le Monde" și americanul "The Washington Post".

Software-ul spion israelian provoacă îngrijorare cu privire la securitatea digitală

Datele au fost obținute direct de către ONG-ul Forbidden Stories. Nu este vorba despre fapta unor adolescenți sau a unor infractori, ci despre guverne. Articolele publicate duminică afirmă că software-ul spion, vândut unor agenții de informații din întreaga lume, a fost utilizat pe scară largă în mod necuvenit, conform globo.com

O listă cu „persoane de interes” cuprindea peste 50.000 de numere de telefon din 45 de țări, inclusiv din India și din Mexic. NSO susține că software-ul său a fost creat pentru a colecta date despre suspecţi de crime și de terorism și acuză reporterul de presupuneri false. Cu toate acestea, o analiză criminalistică efectuată de Amnesty International susține acuzația de abuz pentru cel puțin 37 dintre țintele interceptărilor.

Pegasus poate invada telefoanele mobile și computerele

Pegasus poate invada telefoanele mobile și computerele cu un clic pe un mesaj, dar și prin acțiuni mai prozaice, cum ar fi deschiderea unui videoclip trimis într-un grup de WhatsApp. Odată intrat în aparat, software-ul le permite intrușilor să aibă acces la toate datele, precum și la microfon și la cameră. Acesta transformă smartphone-ul sau computerul într-o sursă permanentă de interceptare.

Faptul că unele dictaturi, cum ar fi Arabia Saudită sau Marocul, nu au limite în ceea ce priveşte supravegherea cetățenilor lor nu constituie o noutate. Ceea ce este șocant la actuala revelație este să vezi democrații printre cei suspectați că promovează interceptări ilegale. În India, Rahul Gandhi, principala personalitate a opoziției, a fost una dintre posibilele ținte. În Mexic, software-ul a fost, conform informațiilor publicate, achiziționat în timpul guvernării președintelui Enrique Peña Nieto. Ancheta ridică suspiciuni privind faptul că a fost folosit împotriva unor avocați și apărători ai drepturilor omului.

Consorțiul de presă va continua să publice reportaje, care vor trebui să treacă de controlul altor organisme independente. Brazilia nu apare pe lista țărilor care utilizează software-ul în mod ilegal. Nu există nici confirmarea faptului că organismele braziliene de anchetă și spionaj deţin Pegas. Dar este dificil ca nimeni să nu fi fost conștient de așa ceva, care circulă de ceva timp în lumea interlopă a spionajului.

Fie ca experiența internațională să servească drept lecție. Democrațiile au datoria de a-și proteja cetățenii, spionând potențiali teroriști și răufăcători, dar atâta timp cât respectă strict legile care guvernează aceste activități. Orice altceva constituie faptă penală a celor aflaţi la putere, făcând cetățenii, organismele societății civile, presa și democrația însăși vulnerabile.

Sursă foto: Dreamstime