Acelasi lucru este valabil si pentru asistentele lor. Rochiile de seara pregatite cu luni in urma au ramas in dulap. E de munca!Florin Talpes. A pornit o mica afacere de familie la inceputul anilor 90, o firma de software. Nimeni nu se gandea la inceput la cresterea uimitoare, chiar si pentru bursa americana, care avea sa vina in 2000 si 2001. Pe fondul unei recesiuni ucigatoare pentru multe firme din domeniu, Talpes s-a dovedit un bun speculator al pietei. Cine s-a gandit ca nu poti castiga i
Acelasi lucru este valabil si pentru asistentele lor. Rochiile de seara pregatite cu luni in urma au ramas in dulap. E de munca!
Florin Talpes. A pornit o mica afacere de familie la inceputul anilor 90, o firma de software. Nimeni nu se gandea la inceput la cresterea uimitoare, chiar si pentru bursa americana, care avea sa vina in 2000 si 2001. Pe fondul unei recesiuni ucigatoare pentru multe firme din domeniu, Talpes s-a dovedit un bun speculator al pietei. Cine s-a gandit ca nu poti castiga in timpul unei recesiuni cu siguranta ca a gresit. De la 1 ianuarie 2002, Florin Talpes preia in mod oficial conducerea colosului american Microsoft. William Gates a plecat pe 30 decembrie de la Bucuresti multumit ca si-a gasit un inlocuitor perfect. Pentru noul actionar majoritar al Microsoft, problemele de abia acum incep. Un lucru este insa sigur: Bill Gates nu va parasi Microsoft.
Nu stim daca intamplator sau nu, dar un etaj mai sus, in aceeasi cladire cu Florin Talpes, lumina este aprinsa si la biroul lui Razvan Corneteanu. La doar 30 de ani, directorul executiv al diviziei de ziare a Ringier Romania, a fost anuntat cu o saptamana in urma de seful cel mare, Michael Ringier, de noile achizitii ale trustului elvetian. Corneteanu a fost numit seful executiv al „Financial Times” si „BusinessWeek”. Pe fondul unei crize financiare generate de reducerea masiva a incasarilor de publicitate, cele doua publicatii au intrat in colaps. Trustul Ringier a castigat insa milioane de dolari la divizia din Romania. Aici crahul financiar a fost mai putin resimtit.”Seattle e prea departe
Capital: Exista o controversa in ceea ce priveste fuziunea dintre HP si Compaq. In cazul HP s-a plecat de la o afacere mica, de familie, care acum nu mai vrea sa aprobe aceasta fuziune. Familia dumneavoastra a acceptat sa preluati Microsoft?
Florin Talpes: In momentul de fata familia este extrem de deschisa la miscari de genul acesta. Insa in cazul HP este putin alta problema. Dar ce inseamna Microsoft? Microsoft, in momentul acesta, are imagine de inger al raului. Iar aceasta imagine nu bate deloc cu ceea ce este Bill Gates ca persoana. Daca eu as fi Bill Gates, as incerca sa schimb imaginea Microsoft. As incerca sa o apropii de imaginea mea. Pentru ca eu, ca Bill Gates, sunt un tip foarte normal. Al dracului de normal! Ma amestec printre celelalte zeci de mii de persoane din corporatie, eu nu sunt un tip care se crede mai destept decat ei. Marele meu avantaj ca Bill Gates este ca am inceput sa gandesc cu bun-simt. Asa ca as schimba aceasta imagine de inger al raului in imaginea unei corporatii care, in fond, la nivelul angajatilor, este extrem de deschisa, oamenii sunt foarte liberi in gandire…
Capital: In felul acesta veti recastiga cele 15 miliarde de dolari pierdute?
Florin Talpes: Acele 15 miliarde nu le-as putea recastiga eu in nici un fel, pentru ca e vorba de recesiune. Eu, ca individ, nu as putea sa schimb lucrurile. Am cazut victima „frame”-ului general sau am cazut victima freneziei sau supraincalzirii interne: faptul ca acum doi ani toata lumea spunea ca Internet inseamna orice, ca va schimba complet orice fel de lucru, ca e suficient sa ai o idee legata de Internet si banii sar cu sacii la tine. Ceea ce era gresit. Acum s-a ajuns la o supraracire. Deci eu, ca Bill Gates, am cazut victima recesiunii. Este clar ca nu as putea recupera banii in felul acesta, dar as putea face ca, pe piata, utilizatorii sa ma simta mai aproape de ei. Al doilea lucru pe care l-as face este legat de frenezia asta cu schimbarea versiunilor de Windows, de Office. Esti ca intr-un carusel, esti putin ametit, dar te tii bine de Windows-ul tau ca sa nu iti rupi picioarele. Eu, ca Bill Gates, as cere comercialului meu sa fie mult mai orientat catre nevoile utilizatorilor.
Capital: Veti renunta la Bill Gates ca imagine a Microsoft?
Florin Talpes: Nu. La Bill Gates s-a pus prea mult accentul pe bogatie. M-as concentra sa arat mai degraba modul in care Bill Gates gandeste ca om simplu. Daca il compar pe Bill Gates cu alti conducatori de afaceri din acest domeniu, o sa constat ca el este mult mai simplu. Sunt tipi care sunt mult mai agresivi, care se urca intr-un turn de fildes si la care nici nu mai ajungi usor. Deci, in primul rand, as incerca sa schimb imaginea lui Bill Gates, despre care, daca reusesti sa-l prezinti asa cum este el de fapt, vei obtine o imagine fenomenala.
Capital: Veti muta cartierul general al Microsoft la Bucuresti?
Florin Talpes: Cartierul general al Microsoft este acum in Seattle. In Bucuresti nu l-as aduce dintr-un motiv foarte simplu: sunt curse rare de avion. In al doilea rand, un cartierul general trebuie pus in mijloc, in „inima”. Daca as alege Europa, probabil ca l-as pune undeva in Belgia sau Olanda. In lumea de astazi, timpul pe care il pierdem in avion este foarte pretios. Asa ca as alege o locatie in asa fel incat sa economisesc timp. Asadar, l-as pune undeva in centrul Europei. Seattle este prea departe.
Capital: Care va fi noua politica a companiei?
Florin Talpes: Eu percep Microsoft ca pe un producator de tehnologie. Fac mai putin legatura intre ce produse imi ofera Microsoft si nevoile mele de zi cu zi. Or, as fi mult mai agresiv tocmai in directia aceasta, a nevoilor utilizatorilor. Nu as pune accentul pe tehnologie, ci pe ce nevoi rezolva ea.
Capital: Cu o astfel de idee nu riscati sa intrati in conflict chiar cu Bill Gates?
Florin Talpes: Sunt sigur ca nu as intra in conflict cu Bill Gates.
Capital: Dar daca veti intra intr-un astfel de conflict, cum il veti rezolva?
Florin Talpes: Conflictele se rezolva intotdeauna prin unanimitate. Asta inseamna ca cel care reuseste sa convinga cel mai bine va avea numai de castigat. Eu pornesc la drum cu niste argumente, el cu alte argumente. Toate acestea se imbina, si pana la urma va iesi un alt set de argumente, care ne vor duce la o solutie. Daca as fi seful lui Bil Gates, as incerca sa ajungem la un punct de vedere comun.
„Vesticii sunt prea diplomati”
Capital: Dupa trei luni de negocieri, Ringier a preluat Financial Times si Business Week, iar tu ai fost numit director general al acestei publicatii. Ce hotarari ai luat pana acum si ce schimbari vei face?
Razvan Corneteanu: Pot spune ca elvetienii ne sunt profesori. Si ei au multe de invatat de la noi, dar, pe de alta parte, in anumite situatii, noi ar trebui sa invatam de la ei si sa ne uitam la ei ca la niste Biblii. Ne-au aratat in cateva randuri cum se preiau anumite companii, cum se intra intr-un anumit business, cat de incet si cu cata rabdare. Romanii sunt mai latini. Au tendinta ca de maine sa mearga, sa caute problema, sa o gaseasca si sa o rezolve. Sa schimbe ceva pentru a li se vedea imediat rodul muncii. Strainii sunt altfel. Ei pleaca de la premisa ca totul este in regula si ca vor sa imbunatateasca. Romanii pleaca de la premisa ca e ceva in neregula si ca trebuie sa gaseasca acel ceva. Cred ca ar trebui sa invatam foarte mult de la stilul occidentalilor.
Capital: Financial Times a avut un an dezastruos. Criza din SUA le-a redus foarte mult tirajul, in Marea Britanie au scazut cheltuielile din publicitate. Ce vei face?
Razvan Corneteanu: Am avut o experienta oarecum similara aici, la Ringier, balanta dintre venituri si cheltuieli fiind dezechilibrata. Bineinteles ca toata lumea a inceput sa se uite catre costuri. Acelasi lucru trebuie sfacut si acolo. Trebuie sa incerci sa ajungi la un echilibru corect, sa incerci sa iti atragi sustinerea investitorilor si sa faci niste planuri pe termen lung. Pentru ca pe termen scurt nu se pot muta muntii. Aceste planuri trebuie sa fie coerente si sa iti asigure niste masuri dure. Se iau masuri dure in astfel de situatii, de la reduceri de personal si pana la taierea a tot felul de costuri. Pana la urma insa, principalul lucru care trebuie facut este reasigurarea veniturilor. Asta pentru ca nu cu multa vreme in urma si Financial Times, si Business Week aduceau venituri si profituri frumoase. Trebuie apoi analizate cauzele care au generat aceasta situatie. Daca diferenta respectiva de venit poate fi recuperata intr-un fel sau altul, trebuie vazut in ce perioada se va realiza acest lucru si ce masuri trebuie luate pentru perioada respectiva. Daca nici astfel nu poate fi recuperata, atunci reanalizezi intregul context, actualizezi cantitatea sau volumul costurilor la veniturile pe care poti conta.r
Capital: Multi spun ca decizia de a angaja un director roman nu este cea mai buna, pentru ca acesta nu intelege realitatile tarilor unde apar cele doua publicatii.r
Razvan Corneteanu: Romanii au si un avantaj. Sunt mai putin milosi, cu mai putine scrupule decat altii. Sau sunt predispusi la mai mare viteza. Ceea ce nu prea este cazul in Occident sau in redactiile vestice. Deci lucrurile s-ar misca mult mai repede. Din punctul meu de vedere, aceasta decizie nu cred ca aduce vreun dezavantaj major. r
Capital: Deci tu esti un om pus sa tai in carne vie acolo. Crezi ca vei avea probleme?r
Razvan Corneteanu: Teoretic, poti avea probleme cu angajatii. Practic, depinde de modul in care iti planifici si pui in aplicare ideile. Oamenii trebuie sa inteleaga motivul pentru care iei unele decizii si, intr-un fel, trebuie sa te lupti ca ei sa sustina lucrurile astea. Chiar si daca intr-un mod tacit. Nu trebuie sa te astepti ca cineva sa tipe de bucurie pentru ca i-ai taiat apa minerala. Daca il faci sa inteleaga motivul pentru care i-ai taiat apa minerala, este un punct castigat. Cred ca asta tine de calitatea fiecarui manager si de cata rabdare are sa isi explice deciziile. Si aici romanii sunt slabi, pentru ca nu au foarte multa rabdare. Vesticii sunt mai diplomati. Dar invatam in fiecare zi, nu?…r