Dacă există un ingredient universal care se potrivește în aproape orice fel de mâncare și poate fi preparat într-un număr infinit de moduri, acela este cartoful. În timp ce cartofii albi și cei dulci sunt vedetele, există un alt soi, mai puțin cunoscut, căruia ar trebui să i se acorde locul pe care-l merită.
Și asta pentru că acești cartofi conțin mai multe vitamine, minerale și nutrienți esențiali decât cartofii obișnuiți. Este vorba de cartofii mov.
Cartofii mov obțin pigmentul dintr-o clasă de flavonoide numite antocianine
Sezonul cartofilor mov este toamna, dar sunt disponibili pe tot parcursul anului. Cartofii mov fac pate din familia ”Solanum tuberosum” și au o aromă specială, de nucă. Dar de ce sunt mov? „Cartofii mov își obțin pigmentul dintr-o clasă de flavonoide numite antocianine, același compus care se găsește în afine,” explică dieteticianul Molly Knudsen.
Bogați în vitamine și minerale
Cartofii mov reprezintă una dintre cele mai sănătoase alternative, fiind bogați în vitamine și nutrienți – vitamina C, fier, calciu sau potasiu. De asemenea, sunt o sursă de proteine, fibre dar și de carbohidrați, astfel că oferă aportul energetic necesar organismului.
Site-ul Mindbodygreen arată care sunt cele mai mari beneficii pentru sănătate ale cartofilor mov.
Bogați în antioxidanți
Cartofii mov sunt bogați în antioxidanți, mai mult decât orice alt soi de cartof. „Cartofii mov conțin de aproximativ trei ori mai mulți antioxidanți decât cartofii galbeni sau albi”, explică dieteticianul Valerie Agyeman.
„Antocianinele (pigmentul violet) au proprietăți antioxidante. Studiile arată că un consum de alimente bogate în antocianine poate proteja sănătatea inimii, ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale și promovează sănătatea cognitivă și a ochilor”, notează Knudsen.
Pot regla glicemia
Cartofii mov au un rol benefic în menținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge. Acest soi de cartofi are un indice glicemic estimat (IG) de 77, care este mult mai bun decât IG de 93, al cartofilor albi. De aceea, cartofii mov, consumați în combinație cu alimente cu proteine și grăsimi, pot avea un efect benefic asupra zahărului din sânge.
Sursă de nutrienți
Beneficiile cartofilor mov nu se opresc la reglarea zahărului din sânge și la antioxidanți. Aceștia conțin o gamă largă de nutrienți valoroși. „Cartofii mov conțin vitamina B6, vitamina C și potasiu pentru a susține sănătatea întregului organism”, subliniază Agyeman. Se știe că vitamina C contribuie la un sistem imunitar sănătos, susținând crearea colagenului în organism.
Cum pot fi preparați
Cartoful mov este la fel de versatil ca și cartoful alb. Pot fi copți sau fierți, dar există și alte modalități de a găti cartofii mov. Pentru că au o coajă bogată în antioxidanți, este recomandat să nu îi decojim, ci să îi gătim întregi, pentru a avea parte de toate beneficiile pentru sănătate menționate mai sus.