Vin soldaţii americani în România! Este o decizie anunţată chiar săptămâna aceasta şi priveşte dislocarea a 1.000 de militari SUA din Germania în ţara noastră.

“Este vorba despre un sistem de rotație prin care aceste dislocări pot avea loc cu o anumită periodicitate”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat că aceştia vor sosi foarte curând, fiind deja o problemă de zile. Ţara noastră a pregătit deja toate condiţiile pentru a-i primi pe militarii americani, care nu sunt străini de ţara noastră, participând de mai mulţi ani la aplicaţii comune.

“Așa cum au anunțat oficialii americani, cum am discutat cu omologul meu, prezența este sigură. Pot să vină în câteva zile, nu știu exact data.

Este vorba despre 1.000 de militari dintr-un contingent din Germania. La noi sunt pregătite toate condițiile pentru a primi militari americani. Facem de mulți ani aplicații comune.

Venirea acestui batalion se va produce foarte repede în săptămânile următoare.

În ceea ce privește permanența nu este vorba de un fel de batalion permanent, este vorba despre un sistem de rotație prin care aceste dislocări pot avea loc cu o anumită periodicitate”, a declarat, joi, ministrul Apărării.

Vasile Dîncu: Nu vin doar pentru puțin timp. (…) Aceste dislocări erau gândite mai demult

Pe de altă parte, Vasile Dîncu a explicat că prezenţa trupelor americane suplimentare nu este direct legată de tensiunile actuale dintre Rusia şi Ucraina.

Chiar dacă pericolul de la Marea Neagră va dispărea, soldaţii americani nu vor pleca imediat acasă, pentru că este vorba despre o întărire a întregului flanc estic, gândită cu mai mult timp înainte.

“Dacă nu se ajunge la o situație în care cu adevărat să nu mai existe pericol la Marea Neagră, vor rămâne totuși ca trupe permanente pentru o perioadă mai mare de timp.

Nu vin doar pentru puțin timp. Este vorba de a arăta o întărire a întregului flanc estic, din țările baltice până în zona Mediteranei.

Ar putea să fie, în funcție de modul cum vor evolua și evenimentele aici. Aceste dislocări erau gândite mai demult”, a mai precizat şeful MApN.

Este un semnal de încredere şi de reasigurare a țărilor de pe flancul estic, dar şi o măsură de descurajare

Şi Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit despre prezenţa trupelor americane în România.

“Este un semnal de încredere şi de reasigurare a țărilor de pe flancul estic cu privire la vigilența şi prudența cu care abordăm situaţia din jurul Ucrainei provocate de Federația Rusă.

Şi ca să spun şi altceva, este o măsură de descurajare pentru că, cu cât arătăm mai multă robustețe cu cât arătam mai multă unitate, mai multă solidaritate la nivelul alianţei, între NATO şi UE, între SUA şi Canada şi aliații europeni, cu atât mai productiv se va putea probabil transforma canalul dialogului”, a precizat Geoană.