Unii condamnați se confruntă cu „alegerea teribilă” de a fi mobilizați sau de a ispăși „pedepse prelungite”, potrivit unor rapoarte. Soldaților ruși li s-ar fi spus să lupte în Ucraina sau „ar putea dispărea”. Alții, care suferă de boli precum HIV și hepatita C, au fost înrolați pe front.
În ultimele luni, s-a acordat o atenție deosebită la cine anume trimite Rusia pe câmpul de luptă, în urma unei serii de eșecuri pentru Moscova. Potrivit rapoartelor, unii condamnați se confruntă cu „alegerea teribilă” de a fi mobilizați sau de a ispăși „sentințe prelungite”.
Prizonierii ruși sunt „obligați” să lupte pe front
Vladimir Putin a mobilizat 300.000 de rezerviști în Ucraina în septembrie, prima dată când un lider rus a făcut acest lucru de la cel de-al Doilea Război Mondial. Mai multe grupuri ar fi trebuit să fie excluse de la această chemare, dar rapoartele de la acea vreme au sugerat că aceste reguli au fost respectate doar vag.
Alții susțin acum că prizonierii ruși sunt obligați să lupte în Ucraina, cu amenințări de prelungire a pedepsei cu închisoarea pentru nerespectarea lor.
„Conform informațiilor culese din ceea ce spun rudele, este imposibil să refuzi, deoarece dacă prizonierii o fac, ar putea dispărea. Unii prizonieri au fost bătuți atât de rău încât nu mai pot merge și este posibil ca apoi să li se prelungească sentințele și să se confrunte cu o alegere teribilă. Pe linia frontului, mulți sunt pur și simplu carne de tun – împușcați dacă se retrag și probabil uciși dacă avansează. Așa că sunt terminați, indiferent ce aleg”, a afirmat o sură pentru publicația The Mirror.
Condamnații cu boli grave luptă pe front
Afirmațiile vin în urma unor rapoarte din octombrie, potrivit cărora condamnații ruși care suferă de o serie de „boli grave” au fost, de asemenea, trimiși să lupte în Ucraina.
„La 27 octombrie 2022, magnatul rus Evgheni Prigozhin a postat online, aparent recunoscând acuzațiile potrivit cărora compania sa militară privată, Wagner Group, și-a modificat standardele și a recrutat condamnați ruși care sufereau de boli grave, inclusiv HIV și hepatita C. Admiterea prizonierilor cu probleme medicale grave evidențiază o abordare care acum acordă prioritate numărului în detrimentul experienței sau calității.”, a transmis Ministerul britanic al Apărării.