Ce se întâmplă cu sutele de soldații ruși care nu mai vor să lupte în Ucraina? Dezvăluirile momentului au fost făcute după ce jurnaliștii ar fi stat de vorbă cu familiile soldaților respectivi și cu organizații pentru drepturile omului.
Sute de soldați ruși, care au refuzat să mai lupte în războiul din Ucraina, sunt ținuți cu forța în subsoluri și garaje din orașul Lugansk, ocupat de Rusia, potrivit unui nou raport citat de Daily Beast.
După ce ar fi stat de vorbă cu familiile soldaților respectivi și cu organizații pentru drepturile omului, agenția independentă de știri Verstka a anunțat că cel puțin 234 de soldați care au fost dislocați în diferite regiuni ale Ucrainei sunt reținuți acum în subsoluri din orașul Bryanka.
Sechestrați în subsoluri pentru că refuză să mai lupte
Familiile unora dintre soldați spun că a fost înființat un centru special pentru a se ocupa de cei care aleg să nu mai lupte pentru Rusia, în condițiile în care moralul oamenilor este tot mai scăzut.
Vasili, tatăl unui soldat în vârstă de 23 de ani a relatat seria bizară de evenimente care, susține el, l-au făcut pe fiul său să fie ținut captiv.
El a relatat că fiul său i-a telefonat pe 8 iulie pentru a-l anunța că alături de alți soldați ruși a decis să înainteze o cerere oficială șefilor militari, în care anunță că nu vor mai lua parte la acest război.
După câteva zile, fiul său l-a sunat și i-a spus că este sechestrat într-un subsol din Brianka, alături de alți soldați care au decis să renunțe la luptă. După care nu a mai știut nimic de el.
Operațiune sprijinită de FSB și Grupul Wagner
Fatima Gorshenina, mama unui alt soldat în vârstă de 22 de ani, a declarat, de asemenea, că fiul ei și ceilalți tineri care nu mai vor să lupte se află într-un subsol fără lumină, mâncare sau apă.
În operațiunea de sechestrare a soldaților ruși, în diferite locații, ar fi implicate FSB și Grupul Wagner, o grupare militară de mercenari, asociată cu Kremlinul, acuzată de crime de război în Ucraina, Orientul Mijlociu și Africa.
”I-am scris, i-am dat mesaje. Nimic! După aceea, toate mesajele s-au oprit”, a spus Fatima Gorshenina.
Gesturi disperate ale celor care nu mai vor să ia parte la război
Cel puțin 1.793 de soldați ruși ar fi refuzat până acum să ia parte la acest război, potrivit datelor open source.
Pe fondul informațiilor despre comandanți ruși care amenințau soldații cu urmărirea penală dacă aleg să abandoneze lupta, serviciile de informații ucrainene au susținut că există numeroase cazuri în care soldații ruși au recurs la gesturi disperate pentru a nu lupta. Unii ar fi fugit peste graniță, alții s-ar fi rănit în mod intenționat.
Într-una dintre cele mai stupide încercări de a abandona lupta, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, un soldat rus i-ar fi spus tatălui său că „s-a hotărât” să-și rupă picioarele.
Mii de soldați ruși și membrii ai Gărzii Naționale au refuzat să fie trimiși în luptă în Ucraina, susține și Institutul pentru Studiul Războiului din SUA. Conform acestuia, unele birouri de înrolare militară falsifică rezultatele examenelor medicale obligatorii administrate în timpul perioadei de recrutare pentru a crește numărul recruților.
Rusia nu a oferit până acum date despre numărul militarilor săi care au refuzat să ia parte la „operațiunea militară specială”, dar avocații estimează că ar fi de ordinul miilor.
Autoritățile responsabile de recrutarea militară au lansat în schimb o mobilizare „mascată”, oferind salarii impresionante celor care se înrolează. Deși presiunile puse de autorități asupra tinerilor sunt „enorme”, unii nu intenționează să renunțe.