Pentru soldații americani însărcinați cu custodia armelor nucleare în Europa, miza este mare. Protocoalele de securitate sunt lungi, detaliate și trebuie cunoscute pe de rost. Pentru a simplifica acest proces, unii membri ai serviciului au folosit aplicații de învățare flashcard vizibile public, dezvăluind din greșeală o multitudine de protocoale de securitate despre armele nucleare americane și bazele unde sunt stocate.

În timp ce prezența armelor nucleare americane în Europa a fost mult timp detaliată de diverse documente, fotografii și declarații ale oficialilor retrași, locațiile lor specifice sunt încă un secret, guvernele nici nu confirmă, nici nu le negă prezența.

După cum o văd mulți militanți și parlamentari din unele națiuni europene, această ambiguitate a împiedicat adesea dezbaterea deschisă și democratică cu privire la drepturile și greșelile găzduirii armelor nucleare.

Cu toate acestea, cardurile studiate de soldații însărcinați cu paza acestor dispozitive dezvăluie nu doar bazele, ci chiar identifică adăposturile exacte cu bolți „fierbinți” care probabil conțin arme nucleare.

Informațiile calsificate au fost făcute publice

Acestea detaliază, de asemenea, informații complexe de securitate și protocoale, cum ar fi pozițiile camerelor, frecvența patrulelor în jurul seifurilor, cuvintele secrete de constrângere care semnalează atunci când un paznic este amenințat și identificatorii unici pe care trebuie să îi aibă o insignă de zonă restricționată.

La fel ca numele lor analogice, aplicațiile de învățare flashcard sunt instrumente populare de învățare digitală care arată întrebări pe de o parte și răspunsuri pe de altă parte. Prin simpla căutare online a termenilor despre care se știe public că sunt asociați cu armele nucleare, Bellingcat a reușit să descopere cărți folosite de personalul militar care deservea toate cele șase baze militare europene raportate pentru stocarea dispozitivelor nucleare.

Experții abordați de Bellingcat au spus că aceste descoperiri au reprezentat încălcări grave ale protocoalelor de securitate și au ridicat întrebări reînnoite cu privire la desfășurarea armelor nucleare americane în Europa.

Dr. Jeffrey Lewis, editor fondator al Arms Control Wonk.com și director al programului de neproliferare în Asia de Est la Centrul James Martin pentru Studii de neproliferare, a declarat că concluziile au arătat o „încălcare flagrantă” a practicilor de securitate legate de armele nucleare americane staționate în NATO.

El a adăugat că „secretul cu privire la desfășurarea armelor nucleare americane în Europa nu există pentru a proteja armele împotriva teroriștilor, ci doar pentru a proteja politicienii și liderii militari de a fi nevoiți să răspundă la întrebări dure cu privire la faptul că aranjamentele NATO de partajare nucleară încă mai au sens astăzi. Acesta este încă un avertisment că aceste arme nu sunt sigure. ”

Hans Kristenssen, directorul Proiectului de Informații Nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani, a fost de acord și a spus că siguranța este asigurată de „securitate eficientă, nu secretă”.

Unele flashcards descoperite în cursul acestei investigații au fost vizibile online încă din 2013

Cu toate acestea, toate cardurile descrise în acest articol par să fi fost scoase de pe platformele de învățare pe care au apărut, după ce Bellingcat a contactat NATO și armata SUA pentru comentarii. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Olanda a declarat că se coordonează cu NATO și Comandamentul European al SUA (EUCOM) după ce Bellingcat a descoperit o imagine distribuită pe Facebook în 2013 cu membri ai serviciului SUA care pozează cu ceea ce părea a fi o bombă nucleară falsă, la o bază din Olanda.

Un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale SUA a confirmat că este conștient de faptul că membrii serviciului folosesc aplicații flashcard pentru a studia „o mare varietate de subiecte”.  De asemenea, aceștia au spus că nu au cunoștință de vreo evaluare a Departamentului Apărării sau a Departamentului Forțelor Aeriene cu privire la utilizarea mijloacelor de studiu online.

Ministerele Apărării din Belgia, Germania, Italia, Turcia și Germania – toate națiuni despre care se spune că găzduiesc baze în care sunt depozitate armele nucleare americane – au fost, de asemenea, contactate cu privire la utilizarea flashcard-urilor de către soldații americani de pe teritoriile lor respective, dar niciunul nu a răspuns.

Cum au fost descoperite aceste Flashcard-uri?

Jargonul militar este plin de termeni și abrevieri, iar acest lucru este valabil și pentru păstrarea armelor nucleare. Articolele online, documentele de licitație guvernamentale și chiar Wikipedia detaliază unii dintre termenii cheie.

De exemplu, bazele cu arme nucleare, adăposturile pentru avioane de protecție (PAS) sunt echipate cu sisteme de stocare și securitate a armelor (WS3) formate din comenzi electronice, senzori și o boltă care este încorporată în podea. Aceste seifuri pot stoca fiecare până la patru bombe gravitaționale termonucleare B61.

Căutarea simplă a „PAS”, „WS3” și „seif” pe Google împreună cu numele bazelor aeriene din Europa au dus rapid la platforme de flashcard gratuite, precum Chegg, Quizlet și Cram.

Un exemplu este baza aeriană Volkel din Olanda. Deși prezența armelor nucleare americane la Volkel a fost detaliată în documentele filtrate și declarațiile oficialilor retrași, guvernul olandez consideră că este încă un secret.

 

Sursă: Bellingcat

După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, cinci din cele 11 seifuri WS3 de la Volkel sunt desemnate „HOT”, iar celelalte șase „COLD”.

Sursă: Bellingcat

„Ordinul de răspuns WS3” pare să se refere la ordinea în care un soldat trebuie să răspundă la diferite alarme provenite din sistemul WS3 care protejează seifele. Atât pentru alarmele „Nivelul 1”, cât și pentru „Nivelul 2”, prioritatea constă în „fierbinte (seifuri încărcate)” – adică probabil seifuri încărcate cu arme nucleare. Alte cărți folosesc, de asemenea, seifuri „încărcate” și „fierbinți”, unul făcând acest lucru în contextul „armei nucleare”.

Sursă: Bellingcat