Peste 10.000 de români cu credite Prima casă/Noua casă afectaţi de creşterea costurilor de împrumut au solicitat începând din mai 2022 modificarea modului de calcul al dobânzilor prin schimbarea indicelui de referinţă din ROBOR în IRCC.

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, s-a apropiat de 8%, faţă de 3% în ianuarie, în timp ce noul indice IRCC (folosit la cre­ditele luate după mai 2019) este 2,65%.

9.300 din­tre cererile de conversie a creditelor Prima casă/Noua casă, aprobate

Circa 9.300 din­tre cererile de conversie a creditelor Prima casă/Noua casă de la refe­rinţa ROBOR la IRCC sunt deja apro­bate, iar 800 sunt în lucru, susţine Fondul Naţional de Garantare a Credi­telor pentru IMM-uri. Cea mai mare pondere a debito­rilor cu credite legate de ROBOR, de peste 70%, este la cei cu ipotecare Prima casă, peste 161.000 de debitori.

Cumulat, aproape 490.000 de debitori, cumulat, au credite ipotecare standard, credite ipotecare Prima casă şi credite de consum legate de ROBOR.

Trebuie spus că, în urmă cu două zile, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a aratat că peste 10.000 de beneficiari ai programului „Prima Casă” au solicitat modificarea modului de calcul a dobânzilor prin schimbarea indicelui din ROBOR în IRCC (Indice de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor), din luna și până în momentul de față.

Beneficiarii „Prima Casă” sau „Noua Casă” pot beneficia de facilităţi de suspendare la plată a ratelor scadente

„Pentru trecerea de la ROBOR la IRCC (IRCC = Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor) beneficiarul creditului trebuie să adreseze băncii o cerere privind modificarea contractului de credit şi emiterea unui act adiţional. La solicitarea băncii, FNGCIMM emite actul adiţional prin care este aprobată modificarea modului de calcul al dobânzii aferente creditului contractat cu garanţie de stat”, a transmis FNGCIMM, într-un comunicat.

Amintim că beneficiarii creditelor „Prima Casă” sau „Noua Casă” pot beneficia de facilităţi de suspendare la plată a ratelor scadente, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, în baza OUG 90/2022. În acest context, obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi nouă luni.

Până în prezent, pentru sprijinirea debitorilor care au întâmpinat dificultăți financiare din cauza epidemiei de COVID-19, FNGCIMM a implementat Ordonanța de Urgență OUG 37/2020 prin care, în 2022, au fost amânate la plată rate scadente pentru 31.861 de contracte, valoarea dobânzii suspendate fiind de aproximativ 129 milioane lei.