Solstițiul de iarnă 2023. Urmează să avem parte de cea mai lungă noapte din an. În acest context, există mai multe tradiții și obiceiuri din popor cu privire la acest moment special.
Solstițiul de iarnă 2023
În ziua 21 decembrie vom avea parte de cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an. Din acest motiv, se spune că momentul marchează un timp în care vălul dintre dimensiuni este subțire, potrivit tradițiilor din popor.
De asemenea, solstițiul de iarnă se aliniază cu mutarea soarelui în zodiacul Capricorn. Potrivit zodiacului, acest semn este unul întemeiat, pământesc și disciplinat. Aceste calități pot fi utile pentru toți cei care doresc să le însușească.
Durata de lumină va începe să crească treptat după acest eveniment
Ulterior, timp de trei luni, durata de lumină va începe să crească treptat până ce va deveni egală cu noaptea. Se va întâmpla până la echinocțiul de primăvară din 2024.
Evenimentul este legat de mişcarea anuală a soarelui pe sfera cerească, urmare a mişcării Pământului în jurul Soarelui.
La data solstițiului de iarnă, pe 22 decembrie, soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est. Totodată, apune tot cu același unghi spre sud, față de punctul cardinal vest.
La această dată, durata zilei are valoarea minimă din an. Este vorba despre 8 ore și 50 de minute. În același timp, noaptea va fi și mai lungă, de 15 ore și 10 minute.
Există mai multe tradiții și obiceiuri cu privire la acest moment
Amintim că există mai multe tradiții și obiceiuri cu privire la acest moment. Mai precis, folclorul românesc susține că ziua solstițiului de iarnă marchează lupta dintre rău și bine. Astfel, „cerurile” se deschid în același timp cu „străfundurile”.
De asemenea, tradițiile din popor ne spun că oamenii trebuie să gândească pozitiv și să-și îndrepte toate rugăciunile către cer, în noaptea solstițiului de iarnă. Dacă nu fac acest lucru, vor avea parte de greutăți în tot anul următor.
Tradițiile din popor ne spun și că oamenii urcau în acest moment pe munte, cu torțele aprinse, pentru a întâmpina răsăritului soarelui. După acest ritual, participanții se rugau și făceau petreceri în jurul focului. Acest lucru se mai păstrează în unele sate din România.