Omul de afaceri Victor Vadaneaux, de numele căruia se leagă achiziţia fostei platforme industriale Tractorul Braşov, coordonează activitatea unei companii cu origini americane specializate pe producţia de materiale compozite cu aplicaţie în industria aerospaţială, auto şi în sport. În urmă cu un an, el a fost numit de Oakley Capital, un fond de investiţii care administrează afaceri de 750 mil. euro, în funcţia de director executiv al North Thin Ply Technology (NTPT) şi a primit responsabilitatea de a iniţia o bază de producţie de rulouri de fibră de carbon, un material nou, dar folosit intens în producţia de aeronave sau în Formula 1.

El a optat pentru Polonia, în detrimentul României, pentru că a identificat în oraşul Gliwice din sudul Poloniei un centru de producţie complet echipat care îi permitea să realizeze materialul vizat.

„S-au asociat mai multe oraşe şi au dezvoltat acest centru. El are manageri privaţi, dar este administrat la nivel de primării. Este un model aflat la început şi la ei, dar ar fi interesant dacă şi România ar putea deschide un centru în care se pot produce materiale noi. Investitorii străini sunt interesaţi de România pentru că are un potenţial mare de creştere, dar nu se uită în mod special în această direcţie“, spune Victor Vadaneaux.

CITIŢI ŞI Cea mai bogată familie franceză dă drumul la bani în Braşov

Viaţa după Tractorul

În 2006, Victor Vadaneaux a pus bazele Centerra Capital Partners şi a identificat oportunitatea de a cumpăra activele Tractorul Braşov, scoase la licitaţie de statul român. Pentru a strânge capitalul necesar el a cooptat fondul de hedging Cheyne Capital, unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa londoneză. În această formulă, în 2007, a cumpărat cu 77 mil. euro fosta fabrică Tractorul şi cele 100 hectare de teren aferente. Investitorii aveau în plan transformarea platformei într-un centru urban cu mall, locuinţe, spaţii de birouri şi o zonă industrială. A venit criza şi în 2012, după ce Vadaneaux reuşise să preînchirieze 75% din mall şi să asigure un împrumut bancar de la BRD pentru demararea construcţiei, fondul londonez a decis să se retragă din România. Ei au vândut tot proiectul francezilor de la Auchan pentru circa 25 mil. euro, marcând o pierdere uriaşă.

La acea dată, Victor îl avea ca partener în Centerra pe Silviu Savin, care a cumpărat de la Cheyne Capital în momentul retragerii acestora 12 hectare din terenul platformei, pe care se află o serie de clădiri. Până acum au fost restaurate clădiri de birouri cu o suprafaţă de circa 25.000 mp, în urma unor investiţii de 15 mil. euro. Imobilele sunt ocupate integral de chiriaşi precum Raiffeisen Bank, IBM, Fresenius, Freudenberg Romania, Computer Generated Solutions sau Waters. În următorii 10 ani, Savin vrea să mai construiască noi clădiri de birouri cuprinzând peste 70.000 mp. Suprafaţa totală a parcului de afaceri va ajunge astfel la aproximativ 100.000 mp. Ieşirea din afacerea Tractorul a însemnat şi ieşirea lui Savin din Centerra Capital.

După acest episod, Victor  Vadaneaux a intrat în contact cu fondul de investiţii Intermediate Capital Group, care i-a propus funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie a Via Location, una dintre firmele din portofoliul lor, care se ocupă cu închirierea de camioane (cu o flotă de 7.000 de autovehicule). De atunci, Victor a devenit şi acţionar minoritar în această companie. În paralele, el se ocupă şi de coordonarea NTPT.

Bucureşteanul Victor  Vadaneaux a plecat din ţară în 1980 la vârsta de 16 ani, alături de tatăl său, şi s-a stabilit la Paris. Revoluţia l-a prins ca masterand la Harvard. După terminarea studiilor a lucrat timp de patru ani pentru renumita companie de consultanţă McKinsey în Boston şi New York. Între 1995 şi 1998 a lucrat pentru GE Capital, divizia de investiţii a gigantului american General Electric, iar apoi s-a stabilit la Londra, unde locuieşte şi astăzi. A lucrat o perioadă şi pentru banca Lazard, unde a fost co-fondator al activităţii lor de private equtiy în Europa, şi ulterior a pus bazele Centerra Capital alături de prietenul său Silviu Savin.

Acum nu se mai gândeşte la întoarcerea în România, însă spune că ar investi aici dacă ar identifica oportunităţi.