Fostul prim-ministru a fost întrebat astăzi după-masă, în cadrul unui episod EVZ TV de pe Youtube, despre cum estimează că se vor desfășura următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare. Despre acest aspect al politicii locale cât și alte opinii ale premierului, precum cea a necesității schimbării constituției țării, se arată în emisiunea pe care o puteți urmări mai jos.
Având destul de multă experiență politică, Adrian Năstase este deseori pus în poziția de a-și consilia foștii colegi de breaslă. ”Inclusiv Marcel Ciolacu m-a sunat în mai multe rânduri, uneori am discutat despre anumite lucruri în legătură cu experiența mea din partid pentru a pune la punct anumite strategii. Există de exemplu o sugestie de redeschidere a institutului Șincai. Nu mă tentează să revin în viața politică. Mă bucur să văd că am un anumit tip de audiență, inclusiv pe rețelele de socializare”, a mai declarat fostul premier.
Întrebat de către jurnalistul Dan Andronic, dacă ar fi tentat să își reia cariera politică, Adrian Năstase a mărturisit că: ”Eu practic mă ocup la Fundația Europeană Titulescu, de o mulțime de evenimente și întâlniri, precum cele de zilele trecute cu ambasadoarea Turciei si a Greciei, totodată, urmează să publicăm câteva zeci de lucrări. Sunt mulțumit de lucrurile astea, plus viața de familie și predările de la Universitate.
Soluția fostului premier pentru stabilitatea politică
Cât despre preconizările sale în ceea ce privește următoarele alegeri de la noi din țară, fostul prim-ministru al României a amintit de varianta USL-ului. USL a reprezentat începând cu 2011, alianța dintre partidele de stânga și de dreapta, respectiv, asocierea dintre PNL și PSD. Deși președintele țării de la acea vreme, Traian Băsescu s-a împotrivit acestei inițiative, liderii social democraților, liberalilor dar și cei ai partidului conservator (PC), au semnat la Palatul Parlamentului, protocolul de funționare al USL.
”Părerea mea este că unul dintre liderii politici se gândesc în condițiile în care va crește AUR, vor crește nemulțumirile și așa mai departe, o soluție va fi refacerea USL-ului, o combinație dintre PSD si PNL, deci un candidat comun la prezidențiale și un premier din partea cealaltă a partenerului.
”Ar trebui să fie gândit foarte atent profilul candidatului”
În felul acesta se va concretiza o stabilitate politică. Din partea PSD-ului mizez pe Dîncu, Gabi Firea și Mircea Geoană. Cele mai importante ar fi alegerile prezidențiale, ar trebui să fie gândit foarte atent profilul candidatului. E nevoie să se țină seama de felul în care s-a schimbat structura populației, inclusiv din punctul de vedere al ocupării”, a mărturisit fostul premier despre soluționarea instabilității politice actuale.
Cât despre alte aspecte care ar putea aduce noi schimbări în acest sens, Adrian Năstase a mai adăugat că o reglementare majoră a constituției ar fi un proces anevoios care probabil nu ar merita efortul.
”Dacă ne uitam în lume sistemele democratice, încep sa aibă un pigment de autoritarism. Un regim parlamentar exclude așa ceva, mai ales la haosul de acuma. Au fost mulți cei care au sugerat revizuirea Constituției. Daca deschizi cum este în cazul unei operații pe cord deschis, descoperi că pacientul are mai multe probleme. Revizuirea constituției este un fenomen foarte complicat”, a conchis fostul premier despre problematica unei reglementări de mare amploare.
Pentru a privi îndeaproape unele probleme de ordin politic care stau la baza situației actuale a țării, puteți găsi explicații suplimentare în noul număr al Revistei Evenimentul Istoric, unde se mai găsește și un material care abordează anumite aspecte despre cum fostul premier a fost urmărit de agenții securității din timpul perioadei comuniste.