Majorarea salariilor profesorilor cu 50 de procente, aprobata saptamana trecută de catre Senat, continuă să provoace controverse după ce oficialii guvernamentali au anunţat că nu vor pune în practică această mărire. Argumentele aduse in discutie vizeaza efectele asupra indicatorilor macroeconomici ale acestei potentiale cresteri de salarii fapt care ar puta antrena, sustin si analistii economici, chiar o scadere generala a nivelului de trai, pentru ca in acest fel ar fi afectata
Majorarea salariilor profesorilor cu 50 de procente, aprobata saptamana trecută de catre Senat, continuă să provoace controverse după ce oficialii guvernamentali au anunţat că nu vor pune în practică această mărire.
Argumentele aduse in discutie vizeaza efectele asupra indicatorilor macroeconomici ale acestei potentiale cresteri de salarii fapt care ar puta antrena, sustin si analistii economici, chiar o scadere generala a nivelului de trai, pentru ca in acest fel ar fi afectata toata populatia, inclusiv cei care nu vor beneficia de nicio marire de salariu.
Una dintre solutiile aduse in discutie pentru a se putea sustine aceasta majorare a salariilor profesorilor este majorarea taxelor si impozitelor dar se poate spune ca aceasta idee reprezinta mai degraba o „solutie imposibilă” pentru ca ar contribui si mai mult la scaderea nivelului de trai.
„Majorarile salariale ar fi posibile doar daca am creste taxele si impozitele, pentru ca economia sa poata suporta povara”, a declarat astazi premierul Tariceanu.
„50% este departe de ceea ce este suportabil pentru economia romaneasca. Vor exista cresteri salariale, dar in raport cu ceea ce isi permite economia. Nicio economie din lume nu si-ar permite sa sustina o asemenea crestere cu 50%, pentru ca este o crestere nesustenabila”, a completat seful Executivului.