Soluția la schimbările climatice? Cum poate fi extras CO2 din aer și depozitat în mare

poluare poluarea aerului

SURSA FOTO: Dreamstime

O nouă modalitate de a extrage dioxidul de carbon din aer și de a-l depozita în mare a fost descoperită de oamenii de știință.

Această abordare nouă, susțin ei, captează dioxidul de carbon din atmosferă și de până la trei ori mai eficient decât o fac metodele actuale, relatează BBC News.

Dioxidul de carbon poate fi transformat în bicarbonat de sodiu și depozitat în siguranță, mai ieftin, în apa mării. Conform experților, această metodă ar putea accelera implementarea tehnologiei de eliminare a dioxidului de carbon. În timp ce lumea încearcă să limiteze și să reducă emisiile de dioxid de carbon, mai multe companii s-au concentrat pe dezvoltarea unei tehnologii de eliminare a CO2 din atmosferă.

Mașini speciale pentru a capta eficient aerul din atmosferă

Climeworks este o companie din Elveția care, în ultimii zece ani, a dezvoltat mașini speciale pentru a capta eficient aerul din atmosferă, filtrând apoi și captând moleculele de dioxid de carbon. La o fabrică din Islanda, CO2 captat este injectat în subteran, unde este transformat în piatră. Recent, compania a început să vândă un serviciu de eliminare a carbonului către giganții corporativi, inclusiv către Microsoft, Spotify și Stripe.

O mare problemă pentru multe din abordările actuale de captare directă a aerului este costul. Agent de încălzire puternic, CO2 este diluat în atmosferă la aproximativ 400 de părți per milion (ppm) în aer. Acest lucru necesită mașini mari și cantități mari de energie, atât pentru a absorbi, cât și pentru a descărca CO2.

Noul material hibrid absorbant a putut să absoarbă de trei ori mai mult CO2 decât substanțele existente

Această nouă abordare, care utilizează rășini și alte substanțe chimice, promite o eficiență mult mai mare și costuri mai mici, spun oamenii de știință. Echipa de cercetare a recurs la o abordare folosită pentru aplicații în apă și a „ajustat” materialele existente pentru a elimina CO2 din aer. În cadrul testelor, noul material hibrid absorbant a fost capabil să absoarbă de trei ori mai mult CO2 decât substanțele existente.

„Din ceea ce știu, nu există vreun material absorbant care, chiar și la 100.000 ppm, să indice capacitatea pe care o obținem în captarea directă a aerului de 400 ppm”, a spus autorul principal, profesorul Arup SenGupta de la Universitatea Lehigh din SUA. „Această abilitate simplă de a capta CO2 într-o cantitate mare, într-un volum mic de material, este un aspect esențial al muncii noastre”, a precizat el.

Pentru a dezvolta tehnologia e nevoie de o companie

Dr SenGupta spune că acum vrea să înființeze o companie pentru a dezvolta tehnologia în continuare. El consideră că eliminarea CO2 prin această modalitate nu va fi esențială doar pentru reducerea creșterii temperaturilor globale, ci ar putea fi de mare folos țărilor în curs de dezvoltare. „Trebuie să o ducem în locuri precum Bangladesh, Barbados sau Maldive. Nu pot fi doar spectatori care continuă să sufere”, a afirmat el.

Unii oameni de știință sunt reticenți în punerea accentului  prea mare pe tehnologiile noi și emergente, cum ar fi captarea directă a aerului. Ei se tem că aceasta ar putea dilua semnificativ eforturile de reducere a carbonului de către unele state și de indivizi.