Summitul NATO: Memorandum semnat pentru Programul „Supraveghere Persistentă din Spațiu”

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți la Summitul NATO de la Washington un Memorandum pentru Programul „Supraveghere Persistentă din Spațiu” alături de 16 țări aliate.

Într-un context actual de securitate caracterizat de provocări diverse și interconectate, tehnologiile spațiale sunt fundamentale pentru atingerea obiectivelor de apărare.

Programul APSS va furniza cadru necesar pentru viitoarele dezvoltări în domeniul spațial, beneficiind atât aliații cât și Alianța NATO, oferind o perspectivă comună și o abordare adecvată a noilor amenințări.

Memorandumul de înțelegere are scopul de a stabili baza necesară pentru gestionarea și implementarea Programului APSS, adresând cerințele și nevoile NATO.

Potrivit lui Angel Tîlvăr, într-un comunicat, această inițiativă subliniază angajamentul României pentru modernizarea și consolidarea capacităților naționale și colective.

Obiectivul principal este să transforme modul în care NATO adună, procesează și distribuie informații

Prin aderarea la Programul APSS, se va asigura o supraveghere continuă și eficientă din spațiu, crucială pentru a răspunde rapid la noile amenințări de securitate.

Angel Tîlvăr
Angel Tîlvăr / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Calin

Tîlvăr a adăugat că România manifestă un interes activ în proiecte care încurajează inovarea și facilitează accesul la tehnologii avansate.

„Această iniţiativă subliniază angajamentul României pentru modernizarea şi consolidarea capacităţilor noastre naţionale şi colective. Prin alăturarea la Programul APSS, vom asigura o supraveghere continuă şi eficientă din spaţiu, vitală pentru răspunsurile rapide la noile ameninţări de securitate.

România este interesată să participe la astfel de proiecte care promovează inovarea şi asigură accesul la tehnologii de vârf”, a declarat Angel Tîlvăr.

Programul APSS, lansat în 2023, are scopul de a îmbunătăți și accelera conștientizarea situațională și de a sprijini procesul decizional în cadrul NATO prin extinderea accesului la date, servicii și capacități spațiale.

Inițiativa „Supraveghere Persistentă a Alianței din Spațiu” consolidează capacitățile NATO de colectare și gestionare eficientă a datelor spațiale, integrând tehnologii avansate precum inteligența artificială.

Obiectivul principal este să transforme modul în care NATO adună, procesează și distribuie informații, menținând un avantaj tehnologic și îmbunătățind rapiditatea și eficiența procesului decizional.

Mai multe informații despre programul „Supraveghere Persistentă din Spațiu”, puteți citi aici.