Îngălbenirea frunzelor de roșii are o explicație de multe ori simplă. Este posibil să fie vorba doar de o parte complet naturală a dezvoltării plantei și nu este un motiv de îngrijorare. Pe măsură ce roșiile cresc, frunzele vor cădea în mod natural și în locul lor vor crește frunze noi.

Există însă şi alte cauze. Septorioza poate fi prevenită, dar nu și vindecată odată ce este evidentă. Dacă septoria a fost o problemă la roșii în anii anteriori, poate deveni o problemă în anii următori, mai ales dacă roșiile sunt plantate mereu în același loc în grădină în fiecare an.

Agentul patogen supraviețuiește cel mai bine pe frunzele roșiilor, dar poate infecta și buruienile solanțioase înrudite cu roșiile, cum ar fi buruiana Jimson, urzica calului, cireșul de pământ și năutul.

Recoltarea frunzelor pătate poate încetini boala

Atunci când condițiile sunt umede, sporii sunt exsudați din corpurile de fructificație Septoria prezente pe frunzele infectate ale tomatelor. Odată ce sporii aterizează pe o frunză sănătoasă, petele pot apărea în cinci zile, dacă condițiile meteorologice sunt ideale.

Există o serie de tehnici culturale care pot fi utilizate pentru a limita Septoria. Recoltarea frunzelor pătate poate încetini boala dacă infecția este destul de ușoară. Cultivarea plantelor de tomate în containere poate fi deosebit de utilă, cu condiția ca solul folosit în container să nu provină din grădină.

Aerul să circule liber în interiorul frunzelor

Folosirea unui amestec de ghiveci în saci disponibil în comerț vă asigură că veți porni plantele într-un mediu proaspăt, fără Septoria reziduală. Nu uitați să înțepați și să spațiați plantele de roșii astfel încât aerul să poată circula liber în interiorul frunzelor, astfel încât timpul în care frunzele roșiilor sunt umede să fie minimizat.

Udați plantele prin irigare prin picurare, astfel încât să mențineți frunzele uscate. Dacă udați plantele pe deasupra capului, faceți-o la o oră din zi care să permită frunzelor să se usuce rapid.

Evitați să udați plantele seara

Evitați să udați plantele seara, deoarece acest lucru ar putea permite frunzelor să rămână umede pe timpul nopții, ceea ce va favoriza apariția bolilor.

Dacă grădina este suficient de mare, rotiți plantele de roșii, astfel încât acestea să nu fie cultivate în același loc în fiecare an. La sfârșitul sezonului, îndepărtați orice resturi de roșii infectate și aruncați-le, nu le compostați.