USR propune reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru o perioadă de 6 luni şi eliminarea accizei pe energie electrică. De asemenea, Uniunea Salvaţi România solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru adoptarea unor soluţii „reale” pentru sprijinirea populaţiei şi firmelor în contextul crizei preţurilor la energie.
„Legea de plafonare şi compensare a facturilor, promovată de PNL şi PSD, nu ajută consumatorul casnic, neglijează marii consumatori de energie şi creează piedici pentru noi investiţii în energie regenerabilă. USR consideră necesar a fi adoptate, de urgenţă, măsurile pe termen scurt cuprinse în proiectul de lege depus în luna octombrie 2021”, reiese dintr-un comunicat al formațiunii.
Ce propune USR?
– Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, şi eliminarea accizei pe energie electrică;
– Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale;
– Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.
Conform USR, legea de plafonare şi compensare aflată acum în vigoare creează „o iluzie mincinoasă” pentru consumatori cu privire la preţul real al energiei şi gazelor naturale. Potrivit aceleiaşi surse, românii trebuie în continuare să fie stimulaţi în alegerea unor oferte mai bune pentru furnizarea serviciilor.
Pe termen lung, USR propune opt măsuri, printre care folosirea a celor peste 10 miliarde de euro bani europeni pentru investiţii, „decăpuşarea” companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia şi finalizarea centralei pe gaz de la Iernut.
Reduceri derizorii în ultimele două luni
Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, atrage atenţia că în ultimele două luni milioane de români fie au primit „reduceri derizorii de 2-3 lei în factură”, fie nu au primit nimic, în ciuda faptului că preţurile au fost şi compensate şi plafonate. În acelaşi timp, „concurenţa a fost redusă prin retragerea de pe piaţă, în premieră, a şapte furnizori” de gaze naturale cu un portofoliu de zeci de mii de clienţi. Totodată, producţia de energie regenerabilă „este redusă artificial prin supraimpozitare şi astfel preţul pe bursă creşte” prin diminuarea ofertei de energie, se arată în comunicatul USR.
„Vedem cum industria României se închide şi cum mii de oameni ajung în şomaj tehnic în plină iarnă. Nu mai este timp de pierdut cu discursuri sterile la televizor. Trebuie să acţionăm acum pentru protejarea consumatorilor de energie şi cerem de urgenţă o sesiune extraordinară a Parlamentului”, a declarat Cristina Prună.
Deputatul USR Claudiu Năsui susţine reducerea taxelor pe energie ca soluţie de urgenţă pentru ajutarea cetăţenilor şi firmelor. Pe termen mai lung, acesta pledează pentru „repornirea” investiţiilor în producţia de energie a ţării.
„Fără birocraţie inutilă statul poate reduce imediat facturile, eliminând taxele şi impozitele din ele. Şi pentru întreprinderi putem face un credit fiscal, tocmai ca să susţinem toate firmele, fără dosare cu şină, cereri şi altele. Pe termen lung, esenţială este deblocarea investiţiilor în producţia de energie electrică. Până acum, birocraţia şi imprevizibilitatea statului au văduvit masiv România de investiţii”, a precizat Năsui.