Există o mulțime de soluții și de trucuri, mai mult sau mai puțin eficiente,  pentru a evita țânțarii. Dacă doriți să țineți la distanță aceste insecte enervante, care vă hărțuiesc și vă dau insomnii, există câteva opțiuni economice pe care trebuie să le luați în considerare.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite, țânțarii transmit boli și viruși, inclusiv malaria, Zika și numeroase alte afecțiuni. Chiar dacă ciupitura de țânțar nu este fatală pentru majoritatea oamenilor, este indicat să ne protejăm de aceste insecte.

Deși toată lumea apelează la spray-uri anti insecte și alte soluții cumpărate din magazin, multe dintre acestea pot provoca iritații ale pielii, alergii și alte probleme de sănătate. În plus, lasă o gaură destul de mare în buget, dacă ținem cont că produsele cele mai eficiente sunt și cele mai scumpe, potrivit Livingetc.

Insecticide naturale pe care le puteți face chiar acasă

Din fericire, există mai multe insecticide naturale anti-țânțari, pe care le puteți face acasă, economisind sume frumoase pe care, în mod normal, le-ați da pe soluțiile chimice. Pentru a face un spray împotriva țânțarilor, este nevoie de apă distilată, de o bază, cum ar fi alcoolul sau hamamelis, și mult ulei esențial, conform MasterClass.

Insecticidul creat în casă funcționează prin mascarea mirosului uman cu un ulei esențial cu miros puternic, pe care se pare că țânțarii îl consideră mult mai puțin atrăgător.

Uleiurile esențiale de citronella, levănțică și lemongrass previn ciupiturile de țânțari

Se pare că uleiurile esențiale de citronella, levănțică și lemongrass previn în mod eficient mușcăturile de țânțari. Acestea pot fi amestecate cu alte uleiuri esențiale pentru a preveni mușcăturile de căpușe și de purici. Atunci când faceți un astfel de produs împotriva țânțarilor, este bine să țineți cont de câteva lucruri.

În primul rând, există o varietate de țânțari, așa că găsirea amestecului potrivit pentru o anumită specie de țânțar ar putea necesita mai multe încercări, cu mai multe combinații. De asemenea, unele baze, cum ar fi alcoolul sau vodca, ar putea irita pielea sensibilă, așa că alegeți hamamelis dacă aveți o piele sensibilă.

Alte modalități de a ține țânțarii la distanță

Dacă doriți să țineți afară țânțarii care vă hărțuiesc și vă dau insomnii, există câteva opțiuni economice pe care trebuie să le luați în considerare. Citronella a fost folosită mult timp ca remediu natural anti-țânțari, iar crearea propriilor lumânări cu citronella este un proces relativ simplu, conform CandleScience.

Dacă sunteți un pasionat al grădinăritului, puteți să plantați, strategic, câteva plante de citronella în jurul curții, terasei și grădinii. Țânțarii vor evita aceste zone.

Cel mai cunoscut inamic rămâne oțetul

Poate că cel mai cunoscut și eficient inamic al țânțarilor, care se găsește în orice gospodărie, este oțetul. Stropirea curții sau a mobilierului din curte cu oțet de mere este o modalitate incredibil de eficientă de a pune pe fugă aceste insecte. Combinați această abordare cu lumânări cu citronella sau torțe Tiki.

Torțele Tiki sunt disponibile în stilul clasic, de bambus, sau în modelele mai sofisticate de sticlă și metal. Ele folosesc un recipient mic și un fitil pentru a arde uleiul, oferind torței flacăra deschisă. Se pare că lumina lor ține țânțarii departe.

 Mirosurile corpului atrag țânțarii?

„Oamenii-magneți” pentru țânțari pot avea un metabolism ridicat din punct de vedere genetic sau pot fi mai activi fizic decât alți participanți. De asemenea pot fi consumatori de alcool. Creșterea ratei metabolice este motivul pentru care sportivii atrag mai mulți țânțari în timpul exercițiilor de încălzire.

De asemenea, femeile însărcinate, tot din cauza ratei metabolice crescute, atrag și ele un număr foarte mare de țânțari. Mirosurile naturale ale corpului sunt și ele indicii importante folosite de țânțari pentru a selecta o gazdă.