oportunitatile de finantare si unde sa gasiti parteneri.
Sunt cateva lucruri neaparat necesare pentru a va descurca mai bine si a va „misca” mai usor in spatiul european. Oportunitatile oferite sectorului ONG din Romania nu sunt dintre cele mai generoase. „Este de datoria autoritatilor publice sa creeze o punte intre dorinta tinerilor de a-si exprima opiniile si metodele si structurile pe care societatea le ofera”, se precizeaza in „Carta alba a tineretului”, adoptata in 2001 la Bruxelles. De la documentul european la practica este insa cale lunga. Exista totusi cateva oportunitati aproape la indemana pentru tinerii din tara noastra. O finantare prin programul Youth al Comisiei Europene poate ajunge pana la 20.000 de euro si chiar mai mult, pentru un singur proiect. Cu toate acestea, fondurile europene sunt foarte greu accesibile. Dificultatea sta in scrierea cererii de finantare. Fara experienta serioasa in managementul proiectelor, nimeni, cu atat mai putin un student, nu poate completa toate rubricile unui formular in modul cerut de Comisia Europeana.
„Am finantat, prin programul Youth, proiecte foarte bune ale unor organizatii din tara. Pentru o mai buna informare despre acest program la nivel national, va functiona un portal cu toate datele necesare ONG-urilor care doresc sa participe de acum incolo. Portalul are adresa www.ansitromania.ro si va fi lansat cu ocazia „Zilelor tineretului european”, spune Cristian Rizea, directorul Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT). Evenimentul in cauza se desfasoara in 30 de tari europene in paralel, in perioada 29 septembrie – 7 octombrie. Tineri din tari diferite vor fi „conectati” prin intermediul unui alt portal, lansat de data aceasta la Bruxelles, unde se pot afla in timp real evenimentele care se desfasoara in strainatate. Legatura online se va realiza prin intermediul site-ului www.eurodesk.org, care este specializat pe informatii pentru tinerii europeni. In Romania, organizatiile care au castigat finantari prin programul Youth vor participa la un „targ al ONG-urilor”, unde vor avea ocazia sa incheie parteneriate si sa se autopromoveze. „Tot in cadrul acestui eveniment, in cele sase centre regionale ANSIT (Bistrita, Timisoara, Craiova, Brasov, Iasi, Constanta – n.r.) vor fi organizate „Zile de informare” despre activitatile agentiei si oportunitati pentru tineri”, mai spune Rizea.
In acelasi context, al „Zilelor tineretului european”, ANSIT va lansa un ghid pentru organizatii de tineret. Documentul cuprinde cinci modele de cereri de finantare pentru programul Youth si sfaturi pentru completarea acestora. Pe langa acestea, ghidul mai contine pasii pe care trebuie sa ii urmeze un tanar pentru a infiinta un ONG si lista cu organizatii active din intreaga tara. Cat priveste „Carta alba a tineretului”, aceasta poate fi descarcata de pe site-ul https://europa.eu.int/comm/youth/whitepaper/index_en.html. Documentul stabileste principii si reguli pentru implicarea tinerilor in procesele de decizie la nivel local si national, precum si felul in care acestia isi pot face cunoscute opiniile.
„Daca tinerii au un mesaj clar, este acela ca vor ca vocea lor sa fie auzita si vor sa fie priviti ca participanti bine pregatiti pentru procesele de decizie”, se spune in document. Problema de la care s-a pornit in redactarea „Cartii albe” a fost ca „o parte din tineri nu isi gasesc intotdeauna interesele reflectate in politicile publice concepute de cei mai in varsta”. „ANSIT, ca agentie ce implementeaza programul Youth in Romania, prin birourile sale regionale, va functiona ca intermediar intre tineri si autoritatile locale”, spune Rizea. Organizatiile ni se pot adresa pentru informatii si sprijin. Incepand cu anul viitor, birourile regionale ANSIT vor functiona inclusiv pentru a distribui documentatie si a primi cereri de finantare din zonele pe care le administreaza.
Solutia: programele europene, la indemanar
11 septembrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 11 septembrie 2003, 15:00
oportunitatile de finantare si unde sa gasiti parteneri. Sunt cateva lucruri neaparat necesare pentru a va descurca mai bine si a va "misca" mai usor in spatiul european. Oportunitatile oferite sectorului ONG din Romania nu sunt dintre cele mai generoase. "Este de datoria autoritatilor publice sa creeze o punte intre dorinta tinerilor de a-si exprima opiniile si metodele si structurile pe care societatea le ofera", se precizeaza in "Carta alba a tineretului", adoptata in 2001 la Bruxelles. De la
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Romanul e frate cu bulgarul, pe bani europenir
- Bucurestiul nu are case pentru bugete mediir
- MBA de nota 10r
- BCR face jocul statuluir
- CMB Travel nu-si tine cuvantulr
- Jurnalul inchipuit al lui Einstein r
- Incepe Festivalul International „George Enescu” r
- Concurs electoral: cine astupa primul gropile castiga
- Piata cuptoarelor cu microunde s-a incins abia in acest anr
- Evenimentul saptamaniir