Formiaţii (săruri ale acidului formic) sunt în prezent utilizaţi cu succes în ţările nordice, Elveţia şi Austria pentru a îndepărta gheaţa de pe străzi, trotuare şi pistele pentru biciclete. În comparaţie cu materialele de deszăpezire pe bază de sare, aceşti agenţi lichizi de deszăpezire sunt mai eficienţi şi au un impact redus asupra mediului.
În calitate de cel mai mare producător de acid formic sintetic din lume, BASF a furnizat acest produs clienţilor producători de agenţi de deszăpezire pentru pistele de aeroport încă de la începutul anilor ’90.
Acidul formic este întâlnit şi în natură, fiind secretat de furnicile roşii şi este precum propolisul pentru albine, principalul mijloc natural de aparare al coloniilor de furnici.
Formiaţii sunt foarte eficienţi pentru îndepărtarea straturilor subţiri de gheaţă şi sunt utilizaţi şi ca o măsură preventivă înaintea ninsorilor şi în condiţii de îngheţ. În plus, acestia permit deszăpezirea rapidă şi continuă, facilitând îndepărtarea mecanică a zăpezii.
Deoarece materialele bazate pe clorură de sodiu (sare) sunt corozive şi non biodegradabile, pot fi dăunătoare pentru plante. Şi utilizarea pietrişului sau a nisipului este anevoioasă, deoarece are un efect limitat şi suplimentează praful respirabil, atunci când este împrăştiat. În contrast cu acestea, formiaţii sunt ecologici şi în totalitate biodegradabilă, eliminând efortul şi costurile de evacuare a deşeurilor. Având un impact minim asupra mediului, utilizarea acestora pe drumuri mărginite de copaci sau aflate în apropierea apei nu are nicio contraindicaţie. În plus, aceşti agenţi de deszăpezire sunt mai puţin corozivi şi foarte eficienţi, chiar şi în cazul în care cantitatea de substanţă utilizată este moderată.