Soluția propusă de Copenhaga cu privire la modificarea directivei privind capitalul bancar, vizează ca nivelul capitalului principal al băncilor să fie fixat la 7% din totalul activelor băncii.
Mai multe state membre, printre care Marea Britanie şi statele nordice, doresc o flexibilitate sporită a nivelului capitalului principal, susţinând că trebuie avută în vedere mai mult protejarea propriilor contribuabili în faţa unor eventuale crize în sistemul bancar.
În schimb, Franţa, Germania şi celelalte ţări din UE, sprijinite de Comisia Europeană, doresc limite mai stricte, susţinând că flexibilitatea ar deschide calea arbitrariului în sectorul serviciilor financiare şi ar distorsiona piaţa unică europeană.
Soluţia prezentată de preşedinţia daneză a Consiliului UE include posibilitatea pentru autorităţile de reglementare din statele membre de a creşte capitalul principal cu încă 3% în anumite circumstanţe, însă această măsură va trebui aprobată de fiecare dată de către Comisia Europeană.
La reuniunea extraordinară a ECOFIN nu va participa ministrul britanic al finanţelor George Osborne, Marea Britanie fiind reprezentată de către adjunctul acestuia, Mark Hoban, ceea ce a alimentat speculaţiile conform cărora miercuri nu se va ajunge la o soluţie acceptată de toate statele membre. În acest caz, chestiunea ar urma să fie rediscutată la reuniunea oficială a ECOFIN din 15 mai.
După adoptarea în Consiliul UE, noua legislaţie va trebui aprobată de Parlamentul European înainte de a intra în vigoare.