Deplasarea la locul de muncă a devenit o importantă sursă de poluare la nivel global. Spațiile de lucru flexible pot contribui la reducerea emisiilor de carbon la nivel global, arată un studiu recent realizat de Regus.
Un studiu recent realizat de Regus, Suburban Economic Study, relevă faptul că până în anul 2029, spațiile de lucru flexible pot contribui la reducerea emisiilor de carbon la nivel global, mai exact 2.560.000 tone metrice de carbon vor fi împiedicate să intre în atmosferă, ceea ce este echivalent cu nivelul de noxe produs de 1.280.000 zboruri realizate între Londra și New York pe parcursul unui an.
În iunie 2019 a fost lansat topul global al celor mai poluate oraşe din lume în care au fost incluse peste 20 de oraşe din România – Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Văleni, Galaţi, Brăila, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Bucureşti, Ploieşti, Măgurele, Timişoara, Arad, Scheia, Brăniştea, Sibiu, Sâncărieni, Târgu-Mureş, Botoşani, Oradea, Bacău, Constanţa.
Ramona Predescu, Country Manager IWG (International Workspace Group), explică: “Deplasarea la locul de muncă și înapoi a devenit un mare consumator de timp. Este totodată o importantă sursă de poluare la nivel global. Într-o perioadă în care fiecare business și fiecare persoană poartă o responsabilitate important pentru impactul asupra mediului, deplasarea la birou ar trebui să fie o practică învechită. În următorii zece ani obiectivul nostru este să deschidem cât mai multe centre în orașe mai mici, și în zone aflate în proximitatea marilor orașe. Viziunea noastră este că în viitorul apropiat vor exista birouri flexibile disponibile la fiecare colț de stradă și astfel se va pune punct ideii că oamenii trebuie să străbată kilometri până la locul de muncă”.
Spațiile de lucru flexible reprezintă o soluție concretă care vine în sprijinul reducerii noxelor.
Așa cum se arată într-un raport al Parlamentului European din anul 2019, transportul este sursa a aproape 30% din totalul de emisii de CO2 din UE. Dintre acestea, 72% provin din transportul rutier. Mașinile particulare poluează cel mai mult, emițând 60,7% din totalul de emisii de CO2 provenite din transportul rutier european.
UE a fixat un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 din transport de 60% până în 2050, prin comparație cu nivelurile din 1990.
Beneficii pentru economia locală în orașele mici
Migrarea forței de muncă din orașele mici și din mediile rurale către marile orașe are totodată un impact semnificativ în scăderea nivelului economic al zonei.
Spațiile de lucru flexibile amplasate în orașe mici pot aduce beneficii pentru economia locală în numeroase moduri, prin crearea de locuri de muncă atât în interiorul cât și în afara centrului, prin stimularea afacerilor și serviciilor, prin îmbunătățirea productivității și deschiderea de noi oportunități de lucru pentru cei care trăiesc în zona respectivă.
Așa cum arată studiul Suburban Economic, în medie, un centru de spații flexibile de lucru duce la crearea a 121 de locuri de muncă. Când anumite afaceri se deschid într-o zonă, aduc cu ele bunuri și servicii locale și angajați care vor cheltui în zona respectivă, creând o „economie sandwich”.
Ramona Predescu, Country Manager IWG Romania: “Când oamenii fac naveta către orașele mari, portofelele lor fac naveta cu ei. Oportunitatea de a avea un loc de muncă la nivel local menține puterea de cumpărare mai aproape de casă. Ceea ce arată acest studiu este că oportunitatea oamenilor de a lucra mai aproape de casă poate avea un efect extraordinar, nu doar asupra lor, dar și asupra zonei în care trăiesc. La nivel global companiile recunosc aceste beneficii și vedem o cerere din ce în ce mai mare pentru spații de lucru flexibile în orașe mai mici. Companiile mari optează pentru un model imobiliar „hub and speak”. În același timp, firmele mai mici doresc să se grupeze și să colaboreze, deci aleg spații de lucru flexibile pentru a fi în apropierea altor afaceri”.
IWG, cel mai mare furnizor de spații de lucru flexible la nivel internațional își dezvoltă activ rețeaua. Compania a lansat o schema de franciză pentru a accelera creșterea și a răspunde la cererea în creștere pentru soluțiile flexibile de lucru. Schema de franciză este disponibilă și în România.
Ca parte a noului program, IWG pune la dispoziția francizaților o infrastructură complexă în toate etapele investiției. Echipa globală IWG lucrează aproape de francizați pentru a se asigura că aleg locațiile și designul potrivite și că au la îndemână toate facilitățile pentru a ajunge la clienții finali, de la suportul operațional la cel de marketing, și că le pot livra acestora servicii la standardele IWG.