„Absorbția fondurilor europene, din păcate, merge greu, pot spune chiar rău. Noi suntem pe ultimul loc, cu un pic peste 5% absorbție efectivă, bulgarii sunt înaintea noastră, au aproape 11%, iar pe primul loc este Irlanda, cu aproape 52%. Efectiv, să ştiți că nu m-am simțit deloc bine că reprezint această țară. Din păcate, acestă situație este determinată de câteva elemente pe care noi le-am semnalat de ani de zile, elemente care nu au fost luate în considerare de către factorii responsabili. Primul se referă la faptul că nu se respectă prevederile contractelor: s-au făcut proiecte, s-au câștigat, era prevăzută o anumită etapizare, anumite termene de rambursare a cheltuielilor, iar acestea nu s-au respectat. Ori când se dau sume foarte mici și nici nu se respectă termenele, vă dați seama că acestea provoacă blocajul la nivelul beneficiarului”, a declarat Nicolescu.
Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii a venit de-a lungul timpului cu o serie de măsuri care ar avea ca efect imediat creșterea ratei de absorbție a fondurilor.
„Noi am propus de acum trei ani să fie un sistem de motivare a angajaților care lucreză acolo. Specialiștii care lucrează în aceste autorități au o muncă foarte grea, foarte complexă… CNIPMMR a propus un sistem de motivare bazat pe performanță, adică să se dubleze salariile, și există posibilitatea din fondurile de asistență tehnică, adică de la UE, nu de la Guvern, în condițiile în care ei realizează niște puncte majore. Adică, să li se dea 10% în plus atunci când fac evaluarea, ca să grăbim evaluările, să se mai dea 15% când se semnează contractul și să li se dea 75 % atunci când intră banii la beneficiar. În plus, este și problema aceasta umană că aceste fonduri europene, potrivit standardelor europeen, permit celor care beneficiază să ia niște venituri substanțial mai mari decât cele practicate în România, lucru firesc, așa se practică în toată Europa, ori vă dați seama care este și problema de psihologie, aspectul moral: o persoană care e foarte implicată, un specialist, în aceste autorități, care însă are niște venituri foarte modeste și când vede că cei care beneficiază de aceste fonduri au venituri mult mai substanțiale și el indiferent ce face nu beneficiază de faptul că se implică mai mult, are responsabilități mai mari”, a spus Nicolescu.
În interviul de mai jos vedeți ce crede Ovidiu Nicolescu că trebuie făcut pentru a avea o mai bună absorbție a fondurilor europene:
Soluție pentru absorbția fondurilor europene: dublarea salariilor specialiștilor din Autoritățile de Management!
15 aprilie 2012, 15:52
Ultima modificare în 15 aprilie 2012, 18:52
Rata redusă de absorbţie a fondurilor europene lovește puternic economia și afectează credibilitatea României. Membru al Comitetului Managerial al Fondului Social European, președintele CNIPMMR Ovidiu Nicolescu nu a rămas cu amintiri prea plăcute de la ultima reuniune la care a participat la Bruxelles.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- A noua generație a mașinii cu spirit Civic de la Honda
- „WikiLeaks este barca de salvare a democrației!”
- Costul relaxării. O afacere de milioane pentru trup și suflet
- SUA amână încă o dată publicarea raportului cu privire la politica ratei de schimb
- Banca Centrală a Chinei anunţă lărgirea marjei de fluctuaţie a yuanului
- Ovidiu Nicolescu: „Trebuie majorate sumele alocate programelor pentru IMM-uri! Comparativ cu multinaționalele, IMM-urile din România aduc un procent dublu de valoare adăugată”
- Românii în topul europenilor care cheltuie bani pentru educația copiilor
- Economist american: „SUA trebuie să renunțe la CAPITALISM!”
- Simon Murray: „China o duce bine, dar nu cred că acest lucru o va face să conducă lumea pe vecie!”
- Băncile ieftinesc împrumuturile de consum