Televizorul a parcurs un drum lung de la primul concept, din secolul al XX-lea, când oamenii de știință au descoperit pentru prima dată modalități de a transmite imagini și sunete. În 1926, John Logie Baird a reușit să transmită imaginea unei fețe umane în mișcare pe televizorul său, folosind semnale radio, marcând astfel nașterea „televiziunii“ din prezent. În 1914, Charlie Chaplin, regele filmelor mute, își făcea debutul ca actor în filmul „Making a Living“. 
În acest domeniu, tehnologia a avut o evoluție fascinantă. Acum, după circa 100 de ani de la debutul lui Charlie Chaplin, televizoarele moderne nu redau doar culori apropiate de realitate, ci emit sunete surround tridimensionale, transpunându-i pe spectatori în mijlocul acțiunii. În 2014, tehnologia 4K, prin care un ecran TV redă o rezoluție pe orizontală de cel puțin 3.840 de pixeli cucerește piața, în timp ce în 2016 este lansată tehnologia HDR (High Dynamic Range) de îmbunătățire a imaginii, care le permite televizoarelor să redea o gamă de intensități luminoase similară cu cea experimentată de ochiul uman. 

În ultimii zece ani, Sony a perfec­ționat tehnologia OLED, iar anul acesta a lansat noua serie de televizoare A1. Tehnologia Acoustic Surface le permite utilizatorilor să se bucure de un sunet puternic, fără difuzoare suplimentare, care vine direct din ecran. Samsung are televizoare cu tehnologia QLED care aduce cu 30-40% mai multă luminozitate decât cea OLED. Panasonic a lansat primul televizor OLED Ultra HD cu capabilitate HDR din lume care acceptă, totodată, o procesare a imaginii la nivel profesional, iar LG are în portofoliu un televizor de 77 inch, care are o grosime de 2,57 mm şi o greutate de 7,7 kg. Toate aceste modele sunt vârfuri de gamă şi au preţuri de mii de euro, dar există o soluţie pentru a îţi face televizorul mai „deştept“.

Cum îţi faci televizorul inteligent

În continuare, în ţara noastră, sunt gospodării care au televizoare cu tub sau televizoare cu ecran plat, dar care nu sunt smart TV. Tot ce îţi trebuie pentru a transforma televizorul într-unul inteligent este un media player. Aceste dispozitive sunt un fel de mini cal­culatoare cu sistem de operare care rulează fie Android, fie Windows şi care pot fi controlate de la distanță folosind o telecomandă sau o tastatură multimedia wireless. Acestea dispun de o conectivitate HDMI pentru a putea fi folosite alături de un TV și oferă conexiuni Bluetooth și Wi-Fi, în funcție de model. Cu un media player ai acces la orice aplicaţie inclusiv cele de filme precum HBO GO, Netflix, Amazon Prime Video sau YouTube.

 

De asemenea, cu un astfel de dispozitiv poţi accesa internetul pe televizor aşa cum ai face-o de pe o tabletă, ceea ce înseamnă că te poți juca sau accesa rețelele de socializare. Preţul media playerelor variază între 200 și 1.000 de lei, în funcţie de caracteristici. Procesorul, memoria RAM şi spaţiul de stocare sunt cele mai importante elemente de care trebuie ținut cont la achiziție. Cele mai accesibile modele permit conectarea unui hard disk extern, însă cele mai bune sunt acelea care includ un hard disk intern. Totuși, în acest caz preţurile cresc semnificativ.