După câțiva ani de promovare și dezvoltare, sectorul de cloud computing pare intrat în linie dreaptă către o utilizare pe scară largă. Într-un fel sau altul, toți utilizăm cel puțin un serviciu sau o aplicație aflată în cloud, adică stocată și rulată pe un alt dispozitiv decât cel pe care îl utilizăm, fie că este vorba de simplul e-mail, fie de aplicațiile online oferite de smartphone-uri și tablete.
Deja, piața se organizează, între furnizori de servicii tip „cloud sourcing“, precum Ymens, prin care o comanie poate găsi tot ce are nevoie pe partea de IT, inclusiv echipamente în leasing. Însă mai este nevoie de standardizare în întregul sector, astfel încât integrarea unor softuri de la producători diferiți să poată fi posibilă. Aici apar producătorii de softuri și aplicații cloud, care, datorită „brokerilor de cloud“, nu mai sunt nevoiți să se bazeze pe un departament propriu de vânzări.
Schimbarea și migrarea către cloud sunt susținute de cel mai important pilon: reducerea cheltuielilor. În condițiile în care criza economică a obligat companiile să taie și din bugetul IT și caută în continuare modalități de scădere a cheltuielilor, o micșorare cu până la 20% a acestora prin implementarea soluțiilor cloud este foarte importantă.
Cloud-ul de acasă
Probleme rămân însă destule. Cea mai mare dintre acestea pare a fi tot securitarea datelor. Și nu este vorba doar de siguranța datelor sensibile, ci și de ce se întâmplă cu ele atunci când un client decide să renunțe la serviciile cloud. La aceasta din urmă se lucrează în prezent la nivel de UE pentru legiferare și reglementare.
Apar însă și alternative interesante, care oferă un control total asupra datelor proprii. Mai exact, crearea unui spațiu propriu de stocare, pe care să îl poți accesa de oriunde. Soluții care există de mult, însă la costuri și la o complexitate care depășesc nevoile unui utilizator „mic“. Dar care acum sunt posibile prin intermediul unui simplu HDD extern. Cum este WD MyCloud, care face exact ce îi spune numele. Hard-discul de la Western Digital se conectează la rooterul care oferă accesul la internet pentru toată casa și poate fi accesat de oriunde.
Back-up de date, serviciu de stocare gen Dropbox, sursă de stream pentru filme sau muzică (către computere, televizoare smart sau dispozitive mobile). Hardurile au capacitate de stocare de doi până la patru TB, iar pentru instalare este nevoie de softul pus la dispoziție de producător. Aceasta este cea mai simplă soluție de „cloud personal“ și costă în jur de 600 de lei. Producătorul oferă și modelul EX4, care suportă patru HDD-uri în Raid (până la 16TB), dar care se adresează mai degrabă profesioniștilor. E o soluție pentru cei care doresc să beneficieze de oriunde de capacitatea de stocare dintr-un spațiu privat. Pentru restul, cloud sourcing este viitorul.