Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 5 (DITL Sector 5) oferă variante de achitare a obligațiilor, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la sediile Primăriei. DITL Sector 5 anunță că cetățenii și reprezentanții
firmelor pot depune electronic chiar și documentele.
Instituția transmite că cetățenii și firmele din sectorul 5 au multiple variante de a interacționa cu autoritatea
locală fără a se deplasa fizic la sediul acesteia. DITL Sector 5 atrage atenția că sunt facilitați sunt și pentru obținerea certificatelor fiscale pentru firme și persoane fizice sau pentru depunerea unor petiții și documente așa numite, „suport“.
Pe lângă cea mai variată gamă de operațiuni electronice în mediul online, realizate de acasă sau de la birou, atât pentru persoane juridice – pe baza CUI-ului firmei – cât și pentru cetățenii obișnuiți – pe baza CNP-ului, există și posibilitatea plăților texelor și amenzilor prin intermediul terminalelor electronice de plată Selfpay, amplasate atât în sediile DITL 5, cât și în benzinării, supermarket-uri și hypermarket-uri precum Auchan, Carrefour, Mega Image, Cora, Kaufland, Penny Market, Profi, și la anumite magazine de cartier.
Există 4600 de terminale la nivel național, din care 1200 numai în regiunea București-Ilfov. „Practic, oriunde te afli în București, dar și în țară, îți poți achita taxele și impozitele cu un minim de efort și în confortul rutinei individuale“, subliniază inspectorul Iulian Manea, inspector principal la Direcția Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5.
În sectorul 5, tranzacțiile electronice sunt în creștere
Datele din sistemul electronic arată ca ponderea de plată a taxelor și facturilor de utilități reprezintă majoritatea tranzacțiilor efectuate la terminalele Selfpay (44%), urmate de plăți pentru cartele telefonice preplătite (23%), jocuri (17%), impozite și taxe de drum (9%) și împrumuturi la bănci (4%). În ceea ce privește plata impozitelor și taxelor, statisticile arată că majoritatea oamenilor fac această operașiuni la sediile primăriilor (52%), în centrele comerciale (32%, la bănci (13%), în magazine de proximitate (13%) și un mic procent în benzinării (0,06%).
În plus, tranzacțiile electronice la terminalele Selfpay, în relația directa cu DITL Sector 5 arată clar o realitate
evidentă, cu impact extrem de relevant. Astfel, de la 01.03.2019 până la 31.12.2019, adică în 10 luni au fost efectuate 3620 de tranzactii electronice cu DITL-ul din Sectorul 5. Mai mult decât atît în perioada 01.01.2020 – 11.03.2020, în doar două luni și jumătate s-au efectuat 10.680 de tranzactii electronice cu DITL sector 5. 16% au fost realizate cu card bancar, în condițiile în care plata cu cardul a fost introdusă în luna februarie 2020. Deci, se poate.
Unde se pot face tranzacții electronice
Sunt 245 de Centre de plăți „un-doi“ – terminale situate in magazine de cartier regiunea Bucuresti-Ilfov si 8350 la nivel național, în zone de proximitate a cartierelor rezidențiale cu o medie de 5000 de tranzactii electronice in medie pe zi.
De asemenea, DITL Sector 5 pune la dispoziția clienților si servicii online cu procese complet digitalizate. Excepția o reprezintă etapa de validare în faza inițială de creare-autentificare a contului – pentru persoane fizice și juridice, pentru: obținerea certificatelor fiscale online pentru persoane juridice si fizice, dar și pentru înregistrarea autovehiculelor, pentru firme și persoane fizice.