In acest moment, incalzirea unui apartament sau a unei case se poate face direct de la reteaua de termoficare, cu centrala termica alimentata cu gaz metan, pe motorina sau gaz la butelie sau prin pardoseala, folosindu-se ca sursa energia electrica.
Cea mai proasta varianta este reteaua centralizata, cea prin care romanii care locuiesc la bloc depind de Radet si de celelalte regii care furnizeaza agentul termic. In aceasta iarna prea lunga, in care a fost nevoie de incalzirea locuintelor timp de aproape sase luni, beneficiarii incalzirii centrale fie au dat faliment din punct de vedere financiar, abia acoperind costurile aberante, fie au inghetat de frig, acolo unde au recurs la solutii extreme de debransare a caloriferelor din unele camere.
La polul opus, cea mai eficienta optiune este cea a instalarii unei centrale termice pe baza de gaz metan. La casele individuale, acolo unde exista retele de gaz, centralele termice sunt recomandate de constructori, pentru ca investitia initiala nu este foarte mare, iar costurile consumului curent de gaz sunt suportabile.

Centrala proprie sau incalzire prin pardoseala

La apartamentele de bloc, renuntarea la sistemul centralizat si montarea unei microcentrale de apartament reduce costurile cu intretinerea lunara cu 30-50%. Investitia initiala, in microcentrala si instalarea acesteia, este de 1.000-1.500 euro si poate fi amortizata in trei-patru ani. Atunci cand mai multi locatari se pun de acord si investesc impreuna intr-o centrala termica de scara, costurile pe apartament scad si mai mult, fiind cuprinse intre 300 si 500 de euro.
O alta metoda de incalzire, mai putin cunoscuta la noi si considerata uneori avangardista, este incalzirea prin pardoseala. Ceea ce nu se stie este faptul ca randamentul unui astfel de sistem este mai bun, de exemplu, decat al unei centrale termice pe motorina, cum au unele vile. „La o vila, raportul investitie-consum este cel mai bun in cazul incalzirii cu gaz metan, cea mai ieftina. Pentru incalzirea electrica prin pardoseala, raportul este de 1,5 fata de incalzirea cu gaz metan, la centrala cu motorina este cuprins intre 2,5-3, iar pentru sistemul butan-gaz, centralele termice cu butelii mari, de aproximativ cinci ori mai mare decat pentru gaz metan”, afirma Dana Rulea, director al firmei Acum Construct.
Incalzirea prin pardoseala se practica astazi mai ales in marile centre comerciale modernizate, in sedii de firme si alte cladiri publice noi. In Vest, aceasta metoda de incalzire este folosita frecvent si la incalzirea locuintelor, ea fiind ecologica si rentabila. Lucrarile trebuie sa fie executate insa de profesionisti, pentru a se reduce riscurile aparitiei unor scurtcircuite. Unele firme asigura si intretinerea ulterioara a instalatiei.

Constructorii folosesc patru sisteme de incalzire

· alimentarea surselor de caldura cu gaz metan este cea mai ieftina solutie, atat in ceea ce priveste investitiile initiale in instalatii, cat si costurile cu combustibilul in timpul folosirii; pentru apartamentele de bloc, instalarea de microcentrale termice reduce costul intretinerii cu
30 – 50%, in functie de randamentul microcentralei. Racordurile la gaz se fac numai de catre firme specializate, avizate de Distrigaz.

· incalzirea electrica prin pardoseala este cu 50% mai scumpa fata de incalzirea cu gaz metan. Instalatiile de incalzire prin radiatie electrica sau prin radiatia apei calde care circula prin conducte pe sub pardoseala trebuie montate de specialisti.

· centrala pe motorina este de 2,5 pana la 3 ori mai scumpa decat cea pe gaz metan.

· centralele termice cu rezervoare externe butan-gaz, sunt de aproximativ cinci ori mai scumpe.