Regulamentul va institui o nouă ordonanță asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare, ce va permite creditorilor să blocheze suma datorată în contul bancar al debitorului. Această ordonanță poate avea o importanță crucială în cadrul procedurilor de recuperare a creanțelor, deoarece îi împiedică pe debitori să își retragă sau să își lichideze activele pe durata necesară obținerii și executării unei hotărâri cu privire la fondul cauzei respective. Acest instrument va crește șansele de a recupera cu succes creanțele transfrontaliere.
Noua ordonanță europeană va permite creditorilor să blocheze fondurile în conturi bancare în aceleași condiții în toate statele membre ale UE. Un element important este acela că nu se vor efectua modificări ale sistemelor naționale de indisponibilizare a fondurilor. Comisia adaugă doar o procedură europeană pe care creditorii pot opta să o utilizeze pentru recuperarea creanțelor în străinătate, în alte țări membre ale UE. Noua procedură este o procedură interimară de protecție. Pentru a intra efectiv în posesia banilor, creditorul va trebui să obțină o hotărâre finală în cauza respectivă, în conformitate cu legislația națională sau utilizând una dintre procedurile europene simplificate, cum ar fi procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă.
Ordonanța asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare se va afla la dispoziția creditorului ca o alternativă la instrumentele existente în temeiul legislației naționale. Aceasta va avea un caracter protector, ceea ce înseamnă că se va limita la blocarea contului debitorului, dar nu va permite efectuarea plăților către creditor. Instrumentul va fi aplicabil doar în cauze transfrontaliere. Ordonanța asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare va fi emisă în cadrul unei proceduri ex parte, ceea ce înseamnă că va fi emisă fără ca debitorul să aibă cunoștință de aceasta, permițând astfel obținerea unui „efect surpriză”. Instrumentul prevede norme comune referitoare la jurisdicție, condițiile și procedura de emitere a unei ordonanțe; un ordin de divulgare privind conturile bancare; modul în care acesta ar trebui să fie executat de instanțele și autoritățile naționale, precum și căi de atac pentru debitor și alte elemente de apărare a persoanei chemate în judecată.
Propunerea de regulament privind ordonanța asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare va fi acum transmisă Parlamentului European și Consiliului UE pentru a fi adoptată în cadrul procedurii legislative ordinare și cu majoritate calificată.
În prezent, aproximativ un milion de întreprinderi mici din UE au probleme cu creanțele transfrontaliere și în fiecare an se anulează în mod inutil datorii în valoare de până la 600 de milioane de euro, din cauză că este prea descurajator pentru întreprinderi să fie implicate în litigii judecate în străinătate, care pot fi costisitoare și generatoare de confuzii.