De ce este atât de important ca o organizație să apeleze la un consultant financiar în vedrea obținerii unei finanțări?
În momentul în care business-ul tău este într-un process de creștere organică, este ideal să ai alături un consultant financiar. Acesta te va ajuta, pe partea bancară, să gândești strategic, astfel încât în viitor să poți obține finanțări bancare fără dificultăți.
În cazul în care clientul deține un business care implică multe costuri, foarte mulți furnizori, personal, subcontractori, un astfel de consultant îl poate ajuta să își crească indicatorii financiari și să găsească și alți parteneri.
Cum tu nu ești singurul lui client, un consultant are acces la multiple business-uri și te poate ajuta și pune în legătură mai departe cu alți parteneri. Spre exemplu, tu poți fi transportator, iar el poate avea un alt client care este dealer ce se ocupă cu vânzarea mașinilor din Suedia la un preț foarte bun. Este posibil ca tu pe acel partener să nu îl întâlnești în alte circumstanțe.
De aceea, un consultant te poate ajuta să te dezvolți organic pentru că te pune în legătură cu oameni compatibili cu business-ul tău și îți poate acorda o mai mare atenție în momentul în care tu ești stabil financiar și îți permiți o creștere anuală.
În momentul în care pleci la drum cu un consultant financiar, indiferent că faci profit sau că ești în creștere este bine ca cineva de lângă tine să te îndrume, cel puțin pe partea financiar-bancară. În special dacă depinzi de credite. Dacă nu depinzi de credite și construiești bloc din bloc, nu ai nevoie de acea persoană, dar dacă faci un business care implică foarte multe costuri, foarte mulți furnizori, personal, subcontractori, un astfel de consultant te poate ajuta în creșterea indicatorilor financiari și în întâlnirea altor parteneri.
Ce servicii oferi clienților cu care lucrezi? Ce te diferențiază de restul consultanților financiari de pe piață?
Comunic transparent cu clienții și dacă văd că acea societate nu are un câștig în cauză în accesarea de credite, nu merg mai departe. Pot să îi prezint clientului un plan de business și o strategie de a reveni pe o pârghie care poate fi finanțată.
Lucrez după o structură de calcul, pe baza modelelor de analiză de la 5 bănci din care am creat un algoritm care să producă media indicatorilor băncilor mari din România. Acest algoritm reprezintă media indicatorilor financiari la care se uită aceste instituții. În momentul în care un client nu se încadrează nici măcar 10% în acei indicatori, le spun că trebuie să lucrăm cu un contabil, măcar un an de zile, să ne uităm la rulajul pe care îl are cu furnizorii, cu clienții, întrucât aceștia sunt indicatorii la care băncile se uită și pe baza cărora ți se stabilește rating-ul. De exmplu, dacă el încasează la 180 zile de la client și plătește furnizorii la 90 de zile, în indicatorii bancari și în acel algoritm se reflectă acest lucru. Există un decalaj de 90 de zile în care el este descoperit complet. Altfel spus, putem vorbi despre o companie de 40 de milioane de euro, care a făcut investiții, dar care pe indicatori apare drept o companie pornită anul trecut, la început de drum și cu multe datorii în spate.
Sfatul tău în aceste condiții ar fi ca o companie să nu mai apeleze la tine pe ultima sută de metri, ci oarecum să se gândească că vor avea nevoie de o finanțare și te pot lua consultant cu câteva luni înainte.
Nu doar cu câteva luni înainte, ci mult mai din timp. Lucrez cu o companie care în 2014 avea cifra de afaceri 20 de milioane, iar în momentul de față are 140 de milioane. Anual le fac această analiză pe indicatori, iar ei țin cont de rezultate și nu au probleme cu finanțarea, indiferent unde ar merge – intern, extern sau chiar dacă s-ar lista la bursă.
Povesteai mai devreme despre algoritm. Genul acesta de strategie este creată de fiecare consultant ca un fel de algoritm propriu sau care este practica?
Nu am întâlnit pe nimeni care să aibă un algoritm. Cu alte cuvinte, nu am întâlnit niciun alt consultant care să facă așa ceva. De obicei, dosarele se trimit în bancă și de acolo clientul primește o analiză pe baza căreia își dă seama cum stă din punct de vedere financiar. Însă, acest lucru presupune o pierdere de timp, iar analiza este oricum realizată din punctul de vedere al unei singure bănci, care este foarte posibil să aibă o serie de restricții, mult mai mari decât au altele din piață și să nu dorească să finanțeze business-ul. Pentru mine, această practică este o pierdere de timp și mă poate costa între 2 și 7 zile.
Din cunoștințele tale, câte companii românești cu cifre mari de afaceri apelează la astfel de servicii?
Din fericire, sunt din ce în ce mai multe companii care apelează la aceste servicii. Acesta e un lucru foarte bun pentru că devin conștienți că depind de niște parteneri externi, își fac niște planuri de viitor, indiferent că este vorba de finanțări bancare, mize pentru bursă sau emiteri de obligațiuni pe viitor. În acest context, viitorul nu înseamnă un an de zile, ci poate să însemne minimum 5 ani de zile.
Din ce în ce mai mulți antreprenori români care își conduc business-urile corect, ajung să conștientizeze că vor o opinie din exterior și sunt deschiși să li se spună care este situația companiei lor. De exemplu, Autom, o companie 100% privată, business-ul a doi frați a obținut săptămâna trecută o finanțare prin obligațiuni de aproximativ 20 milioane de euro. Acei oameni, într-adevăr au avut o viziune de viitor, niște consultanți, un broker care să prezinte mai departe emiterea de obligațiuni. Ca CEO nu poți face toate aceste lucruri singur, pentru că nu poți fi la curent cu toate. Nu poți să te ocupi de business-ul tău zilnic și să încerci să găsești și soluția bună de finanțare pe viitor.
Care sunt impedimentele care, într-adevăr, stau în calea finațării? Care sunt elementele care mă pot ajuta în obținerea unei finanțări, în afara creditării?
Dacă bugetul statului român nu va fi gata până la sfârșitul anului, ceea ce s-a întâmplat și anul curent, automat statul nu va plăti facturile către firmele care lucrează cu acesta, indiferent de domeniu. Sunt firme care au factoring pe acele contracte cu statul și atunci când statul nu îți plătește, automat nici factoring-ul nu le mai plătește.
Și în mediul privat e posibil să existe furnizori care nu îți mai aduc marfa la timp, iar comenzile tale să riște să fie blocate. Sunt multiple scenarii posibile în atunci când lucrezi bazat pe furnizorii și pe clienții pe care îi ai. În situația în care ești interdependent de unul sau de doi clienți sau furnizori care nu mai dau randamentul în plățile pe care le au față de tine, este foarte posibil să ai și tu probleme. Soluția este să ai de partea ta un consultant care să înțeleagă, în primul rand lucrul acesta, să fie precum un avocat care te crede nevinovat și care își dorește să lucreze cu tine pe o anumită perioadă de timp în care să să reușească să îți găsească finanțări pentru a-ți salva business-ul. Pentru că, de exemplu, în momentul în care nu îți permiți să plătești creditele, ținând cont că ești blocat de alți furnizori, mai departe nu pot urma decât un faliment sau insolvența.
Din păcate, în România insolvența este o bilă foarte-foarte neagră, în sensul în care dacă ai deja o insolvență, tu ca administrator sau ca acționar, chiar dacă deschizi peste 2-3 ani o alta companie, îți va fi foarte greu să găsești finanțare. Indiferent dacă în acea insolvență din trecut ai reușit să îți plătești datoriile pe care le aveai, pe viitor va conta că ai trecut prin insolvență și te va împiedica să primești încrederea băncilor.
Dacă am întârzieri la credit, mai mult, mă mai pot califica pentru un alt credit?
În mod normal, nu. Băncile sunt foarte restrictive. Indiferent că mergi la banca lor de casă, adică banca cu care ai avut tu rulajul sau banca la care ai avut credit ori orice altă bancă, dacă ai avut întârzieri, creditele sunt destul de dificil de finanțat companiei. Nu mă refer la întârzieri ocazionale sau întârzieri mici, ci la acele întârzieri constante și destul de mari, are depășesc 90-180 de zile. Cu toate acestea, sunt șanse și pentru astfel de situații, pentru că dacă cineva e alături de tine, mai cu seamă un consultant, un om care a lucrat în sistem, se pot găsi soluții.
Consultantul știe la ce bancă să meargă, știe cum să prezinte cazul tău, exact ca un avocat. Diferența rezidă în faptul că acel consultant se duce țintit la o persoană cunoscută. Compania, pe cont propriu ar merge, cel mai probabil, la cineva necunoscut. Totuși, sunt și cazuri de companii foarte mari care au cunoștințe în board-ul unei bănci, însă acestea sunt dintre cele mai puține cazuri, iar cele mai multe companii au nevoie imediată de un consultant care să le ușureze calea spre obținerea unei finanțări.
Care sunt soluțiile pe care le poate găsi un business greu finanțabil?
Cei greu finanțabili, atât cât își pot explica problema de pe urma căreia sunt în situația aceasta și care nu au un trecut și background încărcat cu dosare penale sau nu sunt asociați cu diverse grupuri infracționale au să găsească soluții și să își rezolve situația alături de un consultant.
Poți să întâlnești un consultant care să știe cui să i se adreseze: unei bănci, unei instituții financiare, unui partener financiar din afară, unui fond de investiții care să își asume riscul de a investi în business-ul tău dacă există potențial.
Dionis Bălan este consultant financiar cu o experiență de peste zece ani în domeniul bancar pe partea de corporate și peste cinci ani în domeniul de consultanță și deține un portofoliu divers de clienți ce include firme din majoritatea segmentelor economice: de la transporturi, chiar și transport maritim, la producători din diverse ramuri industriale, până la clienți din domeniul agriculturii sau cel al apărării.
Pentru mai multe detalii despre Dionis Bălan și despre proiectele pe care el le demarează puteți accesa site-ul https://dionisbalan.ro/ sau pagina oficială de facebook https://www.facebook.com/DionisBalanFinancialConsultant