Consiliere in cariera
Cand tintesti obiectivele carierei, este bine sa ai capul limpede
Daca porti ochelari de soare, cea mai insorita zi pare mai innourata. Daca locuiesti intr-o casa cu ferestre de sticla albastra, peisajul pe care-l admiri pe geam iti va oferi o neobisnuita vegetatie cu clorofila albastra.
Conteaza enorm prin ce filtru privesti lumea. Poti avea o vedere clara asupra soarelui si clorofilei, dar sa ai lentile groase, care distorsioneaza din interiorul fiintei tale. O asemenea lentila este hipersensibilitatea, vulnerabilitatea noastra. Ea poate fi uneori atat de mare, incat tulbura grav luciul de oglinda al apelor noastre sufletesti, asemeni unui seism desfasurat in fund de ocean, si impiedica reflectarea corecta a imaginii realitatii inconjuratoare.
Efectele unei sensibilitati marite
Daca ne indreptam catre polul comportamental al unei maxime subiectivitati in aprecierea faptelor, oamenilor si evenimentelor, constatam ca persoana in cauza se departeaza tot mai mult de realitate. Asemeni oglinzilor caraghioase din parcurile de distractii, care deformeaza imaginea reala, sensibilitatea exagerata si vulnerabilitatea deformeaza tot ce vine din exterior si transforma in sursa de ingrijorare, de framantare, de suspiciune, de confuzie si mai ales de suferinta morala pentru individ. Pentru ca vulnerabilitatea inseamna a fi usor de ranit. Puternicul zgomot interior produs de aceste suferinte, de faptul ca aproape tot ce vine din exterior este de natura sa-i raneasca sensibilitatea, il face pe individ incapabil de a se detasa de sine, de problemele sale interioare. Cu alte cuvinte, prin lentilele groase si deformate care se interpun intre el si exterior el nu mai poate zari contururile reale.
Ca o concluzie fireasca a acestei experiente de viata deformante, individul ajunge sa creada sincer
intr-un mare potential de ostilitate al celor din jur. Atat de ocupat si coplesit de problemele sale interioare carora le tot cauta solutii, ajunge sa fie un egocentric, adica sa fie concentrat numai pe ceea ce il priveste si il preocupa pe el. El nu mai are disponibilitate pentru ceilalti. Cel mai pretios ajutor care i se poate da acestui tip de om este
sa-l ajuti sa descopere ca poarta cu sine aceste lentile nevazute, care il despart nu numai de oamenii reali care il inconjoara, ci si de posibilitatea de a fi fericit. Descoperirea acestui lucru, asumarea si interiorizarea acestei descoperiri, contin in ele insele o importanta doza de „vindecare.
Daca astepti de mai multe ori sa se faca dimineata, cu ochii atenti la umbrele infricosatoare ale noptii, descoperi ca nu erau decat niste siluete de copaci inofensivi. Pana la urma inveti sa crezi in posibilitatea de a te insela de fiecare data cat te temi, in posibilitatea de a se face dimineata peste toate fantomele din sufletul tau. Cu aceasta credinta si cu o doza de autoironie si umor (iar m-am speriat degeaba), lentilele deformante din sufletul nostru, desi raman probabil acolo, caci nu ne schimbam prea mult, isi pierd insa total credibilitatea. In acest fel se poate deschide calea uneia dintre cele mai importante forme ale libertatii: eliberarea individului de sine insusi.
La polul opus subiectivitatii avem un adevarat cap limpede. Persoanele care au o sensibilitate foarte redusa si nu stiu ce este vulnerabilitatea isi pot permite o limpezime luxurianta, pentru ca nimic nu le tulbura apele. Claritatea aceasta, data de faptul ca intre realitatea exterioara si cea interioara nu se interpune nimic din ce ar putea sa deformeze, ofera persoanei un mai bun potential de relationare. Ii intelege corect pe cei cu care intra in contact, ii descifreaza mult mai usor pentru ca are sufletul linistit, calm, asemeni unei oglinzi de o buna fidelitate.
Spiritul obiectiv, reflectarea realista a faptelor si evenimentelor, este o consecinta a faptului ca sensibilitatea mai redusa ii permite detasarea de propria persoana. Se poate spune insa ca persoanele foarte obiective si, implicit, foarte putin sensibile, deloc vulnerabile, sunt incapabile sa inteleaga si sa menajeze sensibilitatea altora. Ceea ce poate constitui un potential de conflict cu cei din jur. Acest lucru se intampla din necunoasterea unui fenomen pe care ei, in lumea lor interioara, nu-l intalnesc.
Este clar ca relatia intre doua persoane aflate la cei doi poli poate fi foarte tensionata: un hipersensibil supus unui tir de insensibilitate din partea unei persoane incapabile sa inteleaga sensibilitatea altora: iata o premisa foarte rea pentru comunicare.
Poate veti gasi printre prietenii si cunostintele dvs. umbra acestor tipuri. Majoritatea nu vor fi atat de pronuntate. Dar este bine sa fiti inarmati cu stiinta de a va purta cu ei, transformand, datorita cunoasterii, relatiile potential tensionate in relatii agreabile ale vietii de zi cu zi.
Profil de candidat
T.A. din Bucuresti – „structura de negociator”
A.T. are 25 de ani, este casatorita si a absolvit Facultatea de Matematica, sectia Informatica, la Universitatea Bucuresti in 1997. Legat de aceasta specializare, A.T. considera ca punctele sale tari s-ar pune in evidenta in activitati de planificare, organizare, analiza sau ca profesor de matematica sau informatica. De altfel, lucrarea sa de diploma s-a concentrat catre crearea unui ghid al profesorului pentru instruirea intr-o aplicatie din cadrul MS Office. A.T. cunoaste bine engleza si franceza, pentru aceasta din urma detinand chiar o diploma de cunoastere aprofundata eliberata de Ministerul Educatiei Nationale al Frantei. Bineinteles ca o parte din domeniul sau de cunoastere este dedicat computerelor, aplicatiile pe care le putem mentiona fiind: MS Dos, Windows 95, Ms Office, DBase, FoxPro, Paradox, Oracle, Lisp, Prolog.
A.T. a fost remarcata, dintre candidatii acestei luni, in primul rand pentru inteligenta sa deosebita, pe care o consideram, ca si in alte cazuri, o promisiune pentru cariera, o garantie pentru o buna capacitate de adaptare. Inclinatia sa accentuata catre meditatie, catre activitatile teoretice si catre scrutarea perspectivei inainte de a trece la actiune, fac din acest personaj feminin o persoana diplomata, cu tact si subtilitate in relatiile sociale. Adaugam echilibrul sau psihic stabil (calm si optimism, constanta a dispozitiilor efective, intereselor si energiilor) si inclinatia spre a-si masca sau inhiba reactiile emotionale, intr-o maniera ce ii caracterizeaza mai degraba pe barbati. Obiectivitatea de cap limpede o dobandeste din puterea sa de a se detasa de propriile vulnerabilitati. Obtinem astfel un portret ce ar putea sa para convenabil unor activitati de negociere sau unor activitati din sfera politicii, diplomatiei. Disponibilitatea de a fi lider vine sa completeze sfera de posibilitati enuntate mai sus, cu un bun potential de a reprezenta interesele grupului, de a convinge, de a se face ascultat. Are curaj social si exercita cu placere capacitatea sa de dominare in relatiile sociale. Un autocontrol mediu, prezent in acest caz, intervine facilitator in luarea deciziilor, sitandu-se intr-o zona de optim intre lipsa de responsabilitate si o responsabilitate excesiva, frenatoare, care inhiba actul deciziei din teama de a nu gresi.
Desi are un loc de munca, A.T. aspira spre o activitate mai solicitanta, cu posibilitati noi de invatare, unde sa poata exercita mai mult aptitudinile si cunostintele de care dispune, cu alte cuvinte, o activitate care sa corespunda mai mult nevoii sale de autorealizare. Se simte foarte atrasa de problematica domeniului de management si marketing (si studiaza ca autodidact). Obiectivul sau este o pozitie de nivel mediu int-unul din aceste domenii. In pregatirea sa pentru aceste activitati are in plan si niste cursuri MBA pentru viitor. Calitatile pe care le-a dezvaluit in intalnirea noastra o recomanda pentru domeniile spre care aspira. O sfatuim sa se concentreze pe activitatile de negociere pentru care are un potential deosebit. Si inca un sfat: cel mai minunat plan ramane o fotografie ingalbenita de vreme, daca nu ajunge sa fie pusa in practica. Mai multa mobilizare a energiilor, in raport cu productiile visarii noastre, le va da viata adevarata, iar aspiratiilor noastre le va raspunde prin satisfactiile dorite.r
r