Soluții pentru funcționarea ELCEN. Noua măsură de sprijin implementată de Guvern

ELCEN

SURSA FOTO: ELCEN

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunțat că joi Guvernul a aprobat un proiect de lege care va permite ELCEN să continue să furnizeze energie termică publicului în București, după fuziunea cu Compania Municipală Termoelectrica.

Mihai Constantin a declarat proiectul de lege include soluții juridice care vor influența continuarea activității ELCEN

Mihai Constantin a afirmat într-o conferință de presă la Palatul Victoria că proiectul de lege include soluții juridice care vor influența continuarea activității ELCEN ca serviciu public de furnizare a energiei termice în București, după fuziunea cu Compania Municipală Termoelectrica București.

„Proiectul de lege conţine soluţii juridice cu impact asupra continuării activităţii ELCEN ca serviciu public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, după fuziunea cu Compania Municipală Termoelectrica Bucureşti”, a declarat Mihai Constantin.

El a subliniat că Guvernul introduce o nouă măsură de sprijin, având în vedere că ELCEN a încheiat miercuri un memorandum de înțelegere cu compania americană SAGE pentru a realiza un studiu detaliat de fezabilitate privind implementarea unui sistem de încălzire centralizat bazat pe energie geotermală de mare adâncime în București.

Constantin a adăugat că proiectul de act normativ nu se limitează doar la situația ELCEN și prevede o derogare de la Legea 325/2006, care specifică regulile privind delegarea gestiunii directe a serviciului public de furnizare a energiei electrice în sistem centralizat.

El a menționat că, fiind un proiect de lege, acesta va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare, urmând să intre în vigoare ulterior.

„Proiectul de act normativ nu se limitează însă la situaţia ELCEN şi introduce o derogare de la Legea 325/2006, care particularizează prevederile privind delegarea gestiunii directe a serviciului public de alimentare cu energie electrică în sistem centralizat.

Este un proiect de lege, aşadar va merge către Parlament pentru dezbatere şi aprobare şi ulterior intrare în vigoare”, a completat Constantin.

Sebastian Burduja aduce informații despre proiectul de lege

Sebastian Burduja a anunțat pe Facebook că fuziunea ELCEN-Termoenergetica continuă. Guvernul României a adoptat un proiect de lege important, care va fi trimis Parlamentului, pentru a crea cadrul legal necesar acestei fuziuni.

Proiectul a fost realizat de Ministerul Dezvoltării, pe baza unei analize proprii, și co-inițiat de Ministerul Energiei, bazându-se pe un memorandum aprobat la începutul anului. Burduja a subliniat că acest pas va permite Bucureștiului să aibă, în sfârșit, un SACET.

„Fuziunea ELCEN-Termoenergetica merge înainte! Astăzi, Guvernul României a adoptat un proiect de lege important, care va fi înaintat Parlamentului României, prin care se crează cadrul legal pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica. Proiectul este realizat de Ministerul Dezvoltării în baza unei analize proprii și co-inițiat de Ministerul Energiei, având la bază memorandumul de guvern pe care l-am aprobat la începutul acestui an. Astfel, Bucureștiul va avea, în sfârșit, un SACET!

Îi mulțumesc colegului meu, Adrian Ioan Veştea, Ministrul Dezvoltării, pentru colaborarea de excepție și pentru tot sprijinul. Un profesionist desăvârșit, de cuvânt, alături de o echipă competentă — iată rețeta de succes pentru a face această fuziune, așteptată de decenii de toți bucureștenii. De ce această fuziune? Pentru că va reduce facturile la întreținere, va asigura funcționarea sistemului, va eficientiza cheltuielile și va pune punct, o dată pentru totdeauna, scandalului permanent din jurul datoriilor acumulate de Termoenergetica față de Electrocentrale Bucuresti ELCEN.

Ce urmează? Având în vedere că în martie PMB a aprobat în Consiliul General fuziunea, la inițiativa colegilor liberali, iar în mai a fost încheiat acordul de asociere între ELCEN-Termoenergetica și ADI București Ilfov, procesul de fuziune a fost demarat. Conform calendarului pe care l-am solicitat directorului general ELCEN, Claudiu Cretu, fuziunea se va putea încheia cel târziu în februarie 2026, după evaluarea activelor și parcurgerea tuturor pașilor de către ambele companii.

Pentru a nu ne bloca (din nou), solicităm plata datoriilor pe care Termoenergetica le are către ELCEN, în cuantum de peste 1 miliard de lei astăzi. Suntem deschiși să sprijinim PMB cu orice informații necesare pentru rezolvarea urgentă a situației. Lipsa acestor fonduri pune în pericol planurile de investiții ale ELCEN, inclusiv modernizarea celor 3 CET-uri (Sud, Grozăvești și Progresu), după 50-60 de ani de funcționare. Pentru acest efort, care depășește jumătate de miliard de euro, facem eforturi pentru alocarea unor granturi substanțiale din Fondul pentru Modernizare.

Nu există probleme fără soluții atunci când există voință. Înainte, împreună”, a transmis Ministrul Energiei.