Ambasada Chinei isi va uni eforturile cu Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) pentru a sprijini comerciantii din cele doua tari sa depaseasca dificultatile ce le stau in cale si sa identifice noi domenii de colaborare. In acest sens, consilierul economic si comercial al Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucuresti, Wang Xuanqing a solicitat spirijinul CCIB pentru accelerarea procedurii de acordare a vizelor de calatorie pentru oamenii de afaceri chinezi.
„Romania trebuie sa se promoveze mai activ in China, pentru o mai buna cunoastere a ofertei romanesti pe piata chineza si pentru atenuarea dezechilibrelor din schimburile comerciale bilaterale”, a declarat Xuanqing in cursul discutiei purtate cu Mihai Andritoiu, presedinte interimar al Sectiunii Comert si Ancuta Conta, director, alaturi de reprezentantul Ministerului pentru Comert, Turism si Profesii Liberale, Sorin Toader. La aceasta intrevedere a participat din partea chineza si Xu Baoyi, prim secretar al Ambasadei.
La randul sau, Mihai Andritoiu a declarat ca „trebuiesc gasite solutii pentru rezolvarea acestei probleme spinoase a relatiilor comerciale bilaterale“. Andritoiu a explicat ca aceste probleme se refera in special la balanta comerciala dintre cele doua tari, avand in vedere faptul ca dupa primele cinci luni ale acestui an, valoarea importurilor chineze in Romania se apropia de 1.300 milioane de dolari, in timp ce exporturile romanesti au ajuns la numai 125 milioane $.
China beneficiaza de nivelul ridicat al rezervelor valutare, care depasesc 1.800 miliarde de dolari, ceea ce creaza mari disponibilitati de investitii in strainatate. In acest sens, potrivit oficialilor romani si chinezi, majorarea investiiilor din China pe piata romaneasca este o alta cale ce ar putea conduce la reasezarea balantei comerciale romano-chineze.
In data de 31 mai 2008, in Romania functionau aproximativ 10.000 de companii controlate de oameni de afaceri chinezi, insa acestea au un capital de numai 330 milioane $, plasand China pe locul 16 in topul investitorilor straini din Romania.
Pe de alta parte, consilierul economic Wang Xuanqing s-a plans de faptul ca intentiile intreprinzatorilor chinezi, unii dintre acestia acumuland capital prin comertul desfasurat in Romania, sunt ingreunate de intarzierea aparitiei normelor metodologice ale noii legi a investitiilor. „Intotdeauna am promovat Romania ca o tara importanta care ar putea atrage mai multe investitii chineze, indeosebi a celor in productie”, a precizat Xuanqing.
O alta modalitate de colaborare eficienta, propusa de reprezentantii CCIB, ar putea fi cooperarea pe pietele terte, mai ales cele situate in Orientul Mijlociu, unde firmele din cele doua tari ar putea realiza impreuna proiecte de anvergura, precum construirea si echiparea unor fabrici.
In acest sens, Ambasada Chinei s-a angajat sa acorde sprijin in crearea de legaturi intre CCIB si camerele de comert din China, mai ales cu cea din capitala Beijing, precum si din alte mari regiuni (Canton, Shenzhen, Macao, Hong-Kong). Mai mult, oficialii Ambasadei chineze vor sprijini reprezentantii mediului de afaceri sa identifice cauzele neconcretizarii unor contracte de export incheiate de firme romanesti in cursul unor misiuni economice sau cu ocazia participarii la expozitii internationale organizate in China.
Nu in ultimul rand, misiunea diplomatica chineza acreditata la Bucuresti, va mai oferi si informatii actualizate privind rezultatele vizitelor intreprinse de reprezentantii China Development Bank, in Bucuresti. „Prezenta unei banci de talia China Development Bank pe piata romaneasca ar fi extrem de importanta” a adaugat vicepresedintele CCIB, Mihai Andritoiu.
Sursa: CCIB