Mario Draghi: UE are nevoie de investiţii suplimentare de până la 800 de miliarde de euro

Conform raportului făcut de Mario Draghi, fost șef al Băncii Centrale Europene, obiectivele Uniunii Europene de a-și întări relevanța geopolitică, de a promova egalitatea socială și de a reduce emisiile de carbon sunt puse în pericol de creșterea economică și de productivitatea scăzută în comparație cu Statele Unite și China.

Studiul extins condus de Mario Draghi, fost prim-ministru al Italiei și fost președinte al Băncii Centrale Europene, a relevat că prioritățile UE ar trebui să includă reducerea costurilor energetice, îmbunătățirea competitivității, coordonarea politicii industriale și sporirea investițiilor în apărare.

Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea ca UE să se adapteze la o lume în care „dependențele devin vulnerabilități” și să nu mai conteze pe alții pentru propria securitate, având în vedere dependența sa de China pentru minerale esențiale și dependența Chinei de UE pentru absorbția excedentului său industrial, conform CNBC.

Importuri de la un grup redus de furnizori

De asemenea, raportul atrage atenția asupra riscurilor asociate cu nivelul ridicat de deschidere comercială al UE, care o poate expune dacă tendințele de autonomizare a lanțului de aprovizionare se accelerează. Aproximativ 40% din importurile Europei provin de la un număr restrâns de furnizori greu de înlocuit, iar aproape jumătate din acestea provin din țări cu care blocul nu este „aliniat strategic”.

”UE va trebui să dezvolte o adevărată ”politică economică externă” care să coordoneze acordurile comerciale preferenţiale şi investiţiile directe cu naţiunile bogate în resurse, crearea de stocuri în zone critice selectate şi crearea de parteneriate industriale pentru a asigura lanţul de aprovizionare al tehnologiilor cheie”, se arată în raport.

Uniunea Europeană va trebui să evite creșterea dependențelor externe și să valorifice „potențialul resurselor interne prin minerit, reciclare și dezvoltarea materialelor alternative”.

Printre alte obiective se numără completarea integrării pieței unice, care reunește 440 de milioane de consumatori și 23 de milioane de companii, prin diminuarea obstacolelor comerciale.

Blocul european trebuie să se asigure, de asemenea, că politica sa de concurență nu devine „un impediment pentru atingerea obiectivelor Europei”, în special în sectorul tehnologic.

bani, salariul minim, ue
SURSA FOTO: Dreamstime

Combinație de finanțare privată și sprijin public

Coaliția europeană trebuie să abordeze „nevoile uriașe de investiții, fără precedent în ultimele cinci decenii în Europa”, printr-o combinație de finanțare privată și sprijin public.

În același timp, UE se confruntă cu un „deficit de inovare” care trebuie rezolvat prin reforme în domeniul finanțării și al politicii de cercetare și dezvoltare, conform raportului.

Raportul recomandă, de asemenea, o mai mare armonizare a politicilor și o concentrare mai bună a finanțării în diverse sectoare. De exemplu, în dezvoltarea tehnologiilor curate, s-a observat că sprijinul financiar este fragmentat între diferite programe, ceea ce face ca producătorii europeni să aibă dificultăți în a concura la nivel global, având în vedere subvențiile chineze și sprijinul substanțial oferit de Legea de Reducere a Inflației din SUA.

În ceea ce privește mobilizarea finanțării private, raportul sugerează transformarea Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) dintr-un coordonator al autorităților naționale de reglementare într-un organism unic pentru toate piețele de valori mobiliare din UE, având o funcție similară cu cea a Comisiei pentru Valori Mobiliare din SUA (SEC).

Pentru a accelera elaborarea politicilor, raportul propune limitarea numărului de puncte de vot care necesită sprijinul majorității absolute a statelor membre.

Anumite domenii de cheltuieli să fie cu finanțare comună

Investițiile publice și private sunt afectate de dimensiunea bugetului UE, lipsa de concentrare și aversiunea față de risc, conform raportului Draghi. De asemenea, menționează că rambursările viitoare ale programului de redresare NextGenerationEU, finanțat prin datorii și care începe în 2028, vor reduce puterea efectivă de cheltuire a UE fără noi resurse.

Anumite domenii de cheltuieli, inclusiv proiectele de apărare și rețelele transfrontaliere, vor necesita „finanțare comună”. Raportul sugerează că UE ar trebui să își îndrepte atenția către „emiterea regulată de active comune sigure” pentru a facilita proiectele de investiții comune între statele membre și a integra piețele de capital.

Germania, care a fost tradițional reticentă la ideea unor împrumuturi comune suplimentare, a răspuns recent la aceste propuneri.

”Comunalizarea riscurilor şi a răspunderii creează probleme democratice şi fiscale. Germania nu va fi de acord cu asta”, a declarat ministrul de Finanţe Christian Lindner, potrivit unei traduceri CNBC a unui articol al Reuters.

Conform studiului, rata totală a investițiilor raportată la PIB-ul Uniunii Europene va trebui să crească cu aproximativ 5 puncte procentuale pe an, pentru a atinge nivelurile din anii 1960 și 1970. Această creștere este necesară pentru a îndeplini obiectivele în domeniul apărării, digitalizării și decarbonizării.

Estimările Comisiei Europene sugerează că pentru a atinge aceste obiective, ar fi nevoie de o investiție suplimentară anuală între 750 și 800 de miliarde de euro.

Raportul va declanșa o dezbatere

Raportul, comandat anul trecut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a fost recent reconfirmată pentru un al doilea mandat de cinci ani și urmează să numească noi comisari săptămâna aceasta, va declanșa o dezbatere esențială pentru viitorul UE și zona euro.

Totuși, Lorenzo Codogno, fondatorul Lorenzo Codogno Macro Advisors, a declarat că „nu este nevoie să vă țineți respirația”, adăugând că niciun progres nu se va face până când noua Comisie nu va deveni complet operațională. Chiar și după aceasta, situația politică complicată și fragmentată din statele membre va face dificilă obținerea sprijinului necesar pentru implementare. Cu toate acestea, Codogno nu exclude posibilitatea unor surprize și subliniază importanța monitorizării atente a dezbaterii politice care va urma.

David Roche, fondatorul Independent Strategy, a menționat că raportul nu va avea un impact imediat asupra piețelor.

”Decalajul dintre productivitatea SUA şi UE ar putea fi acoperit de propunerile [Draghi] de a integra sectoarele şi pieţele de aprovizionare la nivel naţional şi de a stimula investiţiile publice şi private în mod masiv. Dar nu se va întâmpla”, a spus Roche într-o notă luni, descriind Europa ca fiind ”paralizată de populism şi incompetenţă la nivel naţional”.