După migrarea masivă a muncitorilor în străinătate, firmele de construcţii se văd nevoite să umble la salarii, pentru a atenua criza forţei de muncă. Un lucrător în construcţii câştigă în prezent, potrivit statisticilor oficiale, 288 de euro lunar, salariu mediu brut din care, dacă lucrează legal, i se reţin impozite şi contribuţii sociale. Nivelul situat mult sub perspectivele de câştig din Occident, i-a determinat pe mulţi să plece în străinătate în ultimii a
După migrarea masivă a muncitorilor în străinătate, firmele de construcţii se văd nevoite să umble la salarii, pentru a atenua criza forţei de muncă.
Un lucrător în construcţii câştigă în prezent, potrivit statisticilor oficiale, 288 de euro lunar, salariu mediu brut din care, dacă lucrează legal, i se reţin impozite şi contribuţii sociale. Nivelul situat mult sub perspectivele de câştig din Occident, i-a determinat pe mulţi să plece în străinătate în ultimii ani.
Pentru firmele de construcţii, problema a devenit deja presantă. Pe o piaţă în continuă creştere şi cu planuri mari de dezvoltare în perioada următoare, companiile vor avea nevoie de circa 500.000 de salariaţi până în 2009, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu. Faţă de numărul actual de angajaţi, de 330.000, rezultă un deficit de 170.000 de lucrători care trebuie atraşi în piaţă.
Prima soluţie de rezolvare a crizei, amânată de mulţi ani de firmele de construcţii, este mărirea salariilor. „În cadrul Acordului Social Sectorial, adoptat de ARACO, este inclusă sporirea, în următorii doi ani, a salariilor medii din piaţă, până la 500 de euro/lună, în condiţiile în care salariul minim pe ramură ar fi de 300 de euro/lună, la care să se adauge alte beneficii precum tichete de masă, prime etc.“, spune Plosceanu. Preşedintele ARACO speră că autorităţile vor da, la rândul lor, o mână de ajutor, exercitând presiuni pentru diminuarea muncii la negru, dar crede că o soluţie va fi şi readucerea în ţară a muncitorilor din străinătate. Pentru aceştia, salariile ar putea ajunge până la 750 de euro pe lună, dacă este vorba de lucrători calificaţi şi productivi. Fostul director general al ARACO, Liviu Daschevici, se îndoieşte însă de eficienţa acestei soluţii: „Cred că strategia de readucere în ţară a forţei de muncă din străinătate nu va fi eficientă. Ca atare, soluţia constă în stabilizarea salariaţilor actuali, asigurarea calificării şi redimensionarea veniturilor acestora“. În opinia sa, dificultăţile apărute pentru antreprenorii de construcţii sunt cauzate şi de neadaptarea strategiei de dezvoltare, mai ales a firmelor mici, la realităţile prezentului. În plus, forţa de muncă este dispersată, anul trecut în România fiind înregistrate circa 20.000 de firme ce aveau ca domeniu de activitate şi lucrările de construcţii.
Problemele nu se opresc însă aici. În prezent, forţa de muncă din construcţii nu este doar insuficientă, ci şi puţin productivă. La un salariu pe jumătatea celui din Ungaria, muncitorul român are o productivitate situată la doar 45% din cea înregistrată în piaţa vecină. În Ungaria, lucrează circa 270.000 de angajaţi în construcţii, iar în Cehia 300.000, cifre apropiate de cele din România, cu toate că ţările respective sunt de două ori mai mici. În România, construcţiile au înregistrat, în 2006, o majorare cu aproape 20% faţă de anul precedent, acest trend urmând să se păstreze şi în următorii ani. Anul trecut, conform Institutului Naţional de Statistică, aproape jumătate din investiţiile în economia naţională (47,6%) au fost îndreptate către sectorul construcţiilor.
Pentru a depăşi criza de personal, care împiedică dezvoltarea, firmele din domeniu anticipează că vor fi nevoite să crească preţurile. Acum, costul unui metru pătrat construit este cuprins între 550 şi 3.000 de euro, din care manopera reprezintă 15%-20%. În astfel de condiţii, scumpirile de anul acesta ar putea ajunge la 17% – 18%.
Specialiştii sunt pesimişti
«Cred că strategia de readucere în ţară a forţei de muncă din străinătate nu va fi eficientă. Soluţia constă în stabilizarea salariaţilor actuali, asigurarea calificării şi redimensionarea veniturilor acestora.»
Liviu Daschevici, expert în construcţii
Paradox în construcţii
Expatrierea potenţialilor angajaţi din construcţii în căutare de venituri sporite a cauzat apariţia unei crize de personal calificat pe piaţa internă, aflată în plină dezvoltare, dar şi necesitatea stabilizării personalului din domeniu, prin creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru cei care sunt încă în ţară.
Click pe imagine pentru varianta marita*