"Am ajuns la momentul adevărului. Avem șanse mici de a evita acest nou val de disponibilizări care amenință piața globală a muncii", spune Raymond Torres, director al Institutului ILO.
Noul raport, numit "Lumea muncii 2011: Cum pot piețele să lucreze pentru locurile de muncă" arată că revenirea economică deosebit de înceată a început să aibă efecte dramatice asupra pieții globale a muncii. În ritmul actual, va dura cel puțin 5 ani până când economiile avansate vor reveni la ritmul de angajare de dinainte de criză, cu un an mai mult decât a fost estimat în raportul din 2010. Astfel, ar trebui create peste 80 de milioane de locuri de muncă în următorii doi ani pentru a se ajunge la nivelurile de dinainte de criză. Dacă analizăm situația actuală, scrie în raport, constatăm că suntem norocoși dacă economia mondială reușește să creeze măcar jumătate din aceste slujbe.
ILO a identificat trei motive pentru care criza are un impact atât de puternic asupra pieței globale a muncii. Primul este ca acum întreprinzătorii au acum mai puține mijloace pentru a reține forța de muncă, al doilea este presiunea de adoptare a unor măsuri fiscale de austeritate peste, care nu mai lasă loc de măsuri protecționiste ale Guvernelor în ceea ce privește piața muncii. Al treilea este faptul că fiecare țară suportă efectele crizei într-o oarecare izolare, din cauza lipsei de coordonare a politicii la nivel internațional.   
Raportul mai anticipează și noi proteste, care vor da seama de nemulțumirea oamenilor față de impuținarea locurilor de muncă și față de modul în care efectele crizei se fac simțite de fiecare națiune în parte. Potrivit ILO, în 45 din 119 țări examinate, protestele sociale iau amploare, mai ales în regiunile mai dezvoltate din punct de vedere economic, cum ar fi UE, Ţările Arabe și Asia, dar mai puțin. În schimb, în regiuni precum Africa sau America Latină, sunt semne clare de escaladare a acestor fenomene sociale de protest.
Cea mai suprinzătoare statistică a acestui raport este numărul șomerilor la nivel mondial, care acum a ajuns la cel mai înalt punct dintotdeauna: 200 de milioane.
Alte cifre interesante ale raportului:

  • Din 118 de țări studiate, în 69 a crescut numărul cetățenilor care raportează o înrăutățire a nivelului de trai în 2010, comparativ cu 2006
  • În 50 de țări din 99 în care s-au făcut interviuri, aproape toț cetățenii au declarat că nu au încredere în propriul Guvern
  • În 2010, mai mult de 50% dintre cetățenii din tările dezvoltate au spus că sunt nemulțumiți de locurile de muncă decente disponibile (în Grecia, Italia, Slovenia, Portugalia, Slovenia și Spania, peste 70% dintre cetățeni au declarat acest lucru)
  • Instabilitatea prețurilor la alimente s-a dublat în perioada 2006-2010, comparativ cu ultimii 5 ani

Concluziile raportului conțin îndemnuri pentru implementarea unor programe de sprijin pentru piața muncii, avertizând că măsurile de austeritate, de reducere a datoriilor publice și a deficitelor au pierdut din vedere importanța piaței muncii și măsurile de protecție socială. Studiul îndeamnă de asemenea la politici de avantajare a investițiilor, în vederea apariției de noi locuri de muncă.