Angajaţii Fabricii de Ţigarete din Sfântu Gheorghe vor intra, din 10 martie, în şomaj tehnic, ei aflându-se de aproximativ două săptămâni în concediu de odihnă, după ce societăţii i-a fost retrasă licenţa de fabricaţie din cauza unor datorii istorice.
Viceliderul sindical al Fabricii de Ţigarete Sandor Csaba a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că cei 103 angajaţi ai fabricii sunt în continuare în concediu de odihnă, de peste două săptămâni, după ce ANAF – Direcţia de Autorizări a decis suspendarea autorizaţiei de antrepozit fiscal a fabricii, din cauza unor datorii istorice.
Potrivit sursei citate, dat fiind faptul că nu s-a reuşit reactivarea autorizaţiei, s-a decis ca o sută de salariaţi să intre, din 10 martie, în şomaj tehnic, trei persoane rămânând la fabrică pentru a asigura paza şi partea de administraţie.
La fabrică nu se mai lucrează din 19 februarie, maşinile şi depozitele fiind sigilate.
Protest în curtea societăţii
Aproximativ 70 de angajaţi ai Fabricii de Ţigarete din Sfântu Gheorghe au protestat, săptămâna trecută, în curtea societăţii, nemulţumiţi de suspendarea autorizaţiei de antrepozit fiscal a societăţii, salariaţii cerând, totodată, să nu fie închisă fabrica.
Sandor Csaba, şef tehnic şi vicelider sindical în cadrul Fabricii de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, a declarat că în 21 ianuarie 2004 a fost încheiat între AVAS, în calitate de vânzător, şi un consorţiu de firme, în calitate de cumpărător, contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni, având ca obiect pachetul majoritar de acţiuni ale Societăţii Naţionale Tutunul Românesc (SNTR) SA, contractul fiind integral executat de cumpărător, confirmat şi de AVAS în 2006. Conform liderului sindical, cu ocazia privatizării SNTR SA s-a convenit ca aceasta să beneficieze de o serie de facilităţi fiscale, stabilite prin OG 45/2004, act normativ în vigoare şi la această dată.
Sandor a spus că în baza acestui act normativ a fost emis, în 2004, un ordin comun AVAS şi Ministerul Finanţelor Publice, prin care au fost acordate SNTR SA înlesniri la plata obligaţiilor bugetare. De asemenea, ajutorul de stat a fost acordat cu condiţia realizării unui program investiţional în cuantum egal cu ajutorul acordat.
Sandor a explicat că SNTR SA (actual Galaxy Tobacco SA) a respectat întocmai condiţiile impuse de ordinul comun, atât prin achitarea sumelor eşalonate, cât şi a obligaţiilor fiscale curente.
Ulterior, în 27 octombrie 2009, ANAF – Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a comunicat printr-o notă de constatare pierderea acestor înlesniri pe considerentul că ajutorul de stat se acordă numai cu autorizarea ajutorului de stat de către Consiliul Concurenţei.
Ca urmare a acestei note, organele fiscale au reactivat sumele scutite prin ordinul comun, societatea Galaxy Tobacco fiind somată să achite integral întreaga sumă.
Ca urmare a acestei somaţii, ANAF – Direcţia de Autorizări emite decizia 81/03.12.2009 prin care suspendă autorizaţia de antrepozit fiscal a fabricii de ţigarete din Sfântu Gheorghe, însă Galaxy Tobacco contestă această decizie în contencios administrativ.
Pe perioada soluţinării contestaţiei autorizaţia este reactivată, însă la data de 16 februarie 2010 ANAF-Direcţia de Autorizări a respins contestaţia depusă şi a emis o nouă decizie, săptămâna trecută, prin care suspendă din nou autorizaţia de antrepozit fiscal. Astfel, începând din 19 februarie, în fabrică nu se mai lucrează, iar angajaţii au luat concediu pe o perioadă de o săptămână, după care, dacă nu se reia activitatea, vor intra cel mai probabil în şomaj tehnic, a explicat Sandor Csaba.
Directorul fabricii, Gherghina Rada, a declarat, la rândul său, că solicitarea este de reactivare a autorizaţiei până când instanţa ia o decizie definitivă şi irevocabilă în acest caz.
Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe este una dintre cele mai vechi fabrici din judeţul Covasna, având peste 110 ani de la înfiinţare.
SURSA: Mediafax