Șomajul a crescut brusc în Marea Britanie

Neașteptat, rata șomajului din Marea Britanie a atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani și jumătate, conform datelor publicate marți de către Oficiul Național de Statistică (ONS).

În intervalul februarie – aprilie 2024, rata șomajului a crescut la 4,4%. A atins cel mai înalt nivel din septembrie 2021 și depășind estimările analiștilor.

În trimestrul anterior, nivelul înregistrat fusese de 4,3%.

Sectorul cel mai grav afectat din industria privată a fost cel al ospitalității și hotelurilor. De aici, spune Biroul Național de Statistică, s-au pierdut aproape 80.000 de angajați în ultimul an.

lira sterlina
Lira sterlină/SURSA FOTO: Dreamstime

Companiile reduc numărul de angajări

De asemenea, conform datelor, companiile înregistrează o scădere în numărul de angajări, cu numărul de posturi vacante în perioada martie-mai 2024 reducându-se cu 12.000, ajungând la 904.000.

În ciuda nivelului ridicat al șomajului, creșterea salariilor rămâne robustă. Câștigurile continuă să crească mai rapid decât prețurile.

Se observă însă o nouă creștere a ratei de inactivitate, cu peste o cincime din persoanele din categoria de vârstă activă care nu își caută în mod activ un loc de muncă.

„Datele din această lună continuă să arate semne de înăsprire a pieţei forţei de muncă, numărul locurilor de muncă vacante scade iar şomajul creşte, deşi avansul câştigurilor rămâne relativ solid”, se arată în comunicatul ONS.

Marea Britanie, harta
SURSA FOTO: Pexels

Salariile au crescut în Marea Britanie

Salariile, ajustate pentru inflație, au înregistrat o creștere de 2,9% în intervalul februarie – aprilie 2024. Cel mai înalt nivel a fost atins în august 2021.

Fără a lua în considerare bonusurile, câștigurile au înregistrat o creștere anuală de 6%, însă sub estimările analiștilor.

Majorarea salariului minim a pus presiune asupra unor angajatori pentru a lua în considerare reduceri de personal sau creșteri de prețuri.

Salariul crescuse cu 9,8% în luna aprilie. Asta înseamnă că a ajuns la 11,44 lire sterline pe oră.

În intervalul martie – aprilie, numărul angajaților a înregistrat o scădere de 36.000, iar declinul a continuat și în luna mai.

În plus, numărul de locuri de muncă disponibile a înregistrat o scădere de 9.000, ajungând la 904.000.

Conform datelor furnizate de ONS, aproximativ 22,3% din persoanele din categoria de vârstă activă, adică peste nouă milioane de indivizi, nu sunt în căutarea activă a unui loc de muncă.

În aceste circumstanțe, îngrijorările s-au amplificat cu privire la impactul deficitului de angajați asupra economiei britanice. În ultimii ani, nivelul de inactivitate în rândul adulților a persistat la cote ridicate.