Rusia o duce bine în plin război

Salariile reale în Rusia au înregistrat o creștere de 7,8%. Iar economia a înregistrat o creștere anuală de 4,6% în luna ianuarie în 2023. Asta arată cele mai recente date economice publicate înaintea alegerilor prezidențiale de luna viitoare și transmise de Reuters. Această creștere a economiei a coincis cu o scădere a ratei șomajului la un minim istoric.

Economia rusă a înregistrat o recuperare semnificativă în anul precedent după declinul din 2022. Cu toate acestea, această creștere este în mare parte susținută de finanțarea acordată de stat. Pentru producția de arme și muniție utilizate în Ucraina. Fapt care maschează problemele care afectează îmbunătățirea standardului de viață al rușilor.

Salariile reprezintă un subiect sensibil în Rusia. Unde mai mulți ani de inflație ridicată au erodat puterea de cumpărare a cetățenilor. Salariile reale sunt ajustate în funcție de inflație, iar datele statistice sunt publicate cu o lună de întârziere.

Ritmul creșterii este peste estimările analiștilor

Vânzările cu amănuntul, un indicator crucial al cererii consumatorilor, au înregistrat și ele o creștere de 9,1%. În ritm anual în luna ianuarie, depășind estimările analiștilor, care anticipau un avans de 7,8%. Banca Centrală a Rusiei a comunicat marți că cererea consumatorilor a rămas la un nivel ridicat și abia acum a început să reacționeze la politica monetară strictă. În prezent, dobânda de referință în Rusia se situează la 16%.

Rata anuală a inflației a fost de 7,58% la data de 26 februarie, comparativ cu un nivel de 7,57% în săptămâna anterioară.

Șomajul a ajuns la un minim istoric

Institutul Național de Statistică (Rosstat) a informat că rata șomajului a scăzut la un minim istoric de 2,9% în luna ianuarie, evidențiind criza de forță de muncă care limitează productivitatea economiei.

Prim-vicepremierul Andrei Belousov a tras marți un semnal de alarmă cu privire la provocările economice cu care se confruntă Rusia, avertizând că avansul solid de 3,6% înregistrat anul trecut de Produsul Intern Brut nu indică o creștere economică sustenabilă. Belousov a menționat criza de forță de muncă, scăderea exporturilor de hidrocarburi, sprijinul pentru investiții, înlocuirea importurilor și creșterea productivității drept principalele provocări pentru o economie care, în cele din urmă, va dicta standardul de viață al populației.