Criza financiara isi face simtita prezenta tot mai mult in SUA, unde rata somajului a crescut in luna octombrie pana la 6,5%, atingand cel mai ridicat nivel din martie 1994. Astfel, conform datelor Departamentului Muncii al Statelor Unite, in luna octombrie inca 240.000 de locuri de munca au fost desfiintate, aceasta fiind a zecea luna succesiva in care numarul locurilor de munca scade. In aceasta perioada, 1,2 milioane de persoane si-au pierdut locul de munca.Cifrele sunt mult mai grave decat
Criza financiara isi face simtita prezenta tot mai mult in SUA, unde rata somajului a crescut in luna octombrie pana la 6,5%, atingand cel mai ridicat nivel din martie 1994.
Astfel, conform datelor Departamentului Muncii al Statelor Unite, in luna octombrie inca 240.000 de locuri de munca au fost desfiintate, aceasta fiind a zecea luna succesiva in care numarul locurilor de munca scade. In aceasta perioada, 1,2 milioane de persoane si-au pierdut locul de munca.Cifrele sunt mult mai grave decat estimarile analistilor, care preconizasera maxim 200.000 de disponibilizari si un somaj de 6,3%.
Specialistii sunt de parere ca situatia economica se deterioreaza extrem de rapid, avand in vedere ca luna trecuta rata somajului era de 6,1%, cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani, iar la doar o luna diferenta cifrele sunt alarmante.
„Recesiunea se face simtita din ce in ce mai mult”, a declarat Stuart Hoffman, economist al PNC Financial Services Group. „Concedierile sunt masive si foarte des anuntate”, a mai adaugat acesta.
In cele 10 luni de disponibilizari continue, 90.000 de locuri de munca au fost desfiintare numai in cadrul fabricilor, fiind cel mai mare numar de concedieri din iulie 2003. Companiile de constructii au concediat, la randul lor, 49.000 de angajati, ca urmare a scaderii alarmante a cererii. Si retailerii au desfiintat 38.000 de locuri de munca, iar institutiile financiare au renuntat la 24.000 de salariati. Si industria hoteliera a fost afectata, marile companii renuntand in aceasta perioada la 16.000 de angajati.
Analistii de pe piata nu se asteapta ca situatia sa se schimbe in curand. Astfel, acestia preconizeaza ca rata somajului va ajunge in 2009 pana la peste 8%. Cel mai ridicat nivel a fost atins in timpul recesiunii din 1980-1982, ajungand la 10,8%.
Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a promis vineri ca va lua masurile necesare pentru a ajuta SUA sa iasa din aceasta criza. In ceea ce priveste situatia locurilor de munca, acesta a declarat ca „Urgenta este si extinderea ajutorului de somaj pentru cei care nu-si pot gasi de lucru in aceasta economie slabita”.
Sursa: International Herald Tribune