Rata șomajului din Statele Unite a atins în ianuarie cel mai scăzut nivel din ultimele peste cinci decenii, în condițiile în care angajatorii au creat 517.000 de locuri de muncă în ianuarie, potrivit datelor publicate vineri de Biroul de Statistică a Muncii.
Statele Unite ale Americii (SUA) au creat 517.000 de locuri de muncă în ianuarie, în condițiile în care angajările au crescut în mod neașteptat, în ciuda inflației ridicate, a creșterii ratelor dobânzilor și a unei încetiniri economice iminente.
Aceasta este în creștere față de majorarea de 223.000 de salariați neagricoli înregistrată în decembrie. Economiștii intervievați de Bloomberg prognozaseră 185.000 de noi locuri de muncă și o creștere a ratei șomajului la 3,6%.
Cu toate acestea, cifrele Departamentului Muncii au arătat că rata șomajului a scăzut ușor la 3,4%, cel mai scăzut nivel din 1969, de la 3,5% în decembrie.
Între timp, câștigul mediu orar a crescut cu 0,3% pe lună, în consens cu așteptările, față de un avans de 0,3% în decembrie.
Cele mai recente date sunt monstruoase
Seema Shah, strateg șef global la Principal Asset Management, a descris cifrele ca fiind „monstruoase” și a menționat că o creștere atât de puternică a numărului de locuri de muncă face dificil de văzut Rezerva Federală să nu mai crească ratele și „să se gândească la reduceri de rate”.
„Piața va trece printr-o călătorie în rollercoaster în timp ce va încerca să decidă dacă aceasta este o veste bună sau rea”, a spus ea, adăugând „Deocamdată, însă, se pare că economia SUA se descurcă absolut bine”.
La începutul acestei săptămâni, Fed a majorat ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual, semnificativ mai puțin agresiv decât cele 50 de puncte de bază cu care piețele s-au obișnuit. Potrivit lui Marcus Brookes, CIO al Quilter, acest lucru a sugerat că se apropie sfârșitul ciclului de majorare.
„Un alt raport privind locurile de muncă este așteptat înainte de următoarea decizie a Fed privind rata dobânzii, astfel că mai este timp pentru ca o anumită slăbiciune să devină evidentă. Cu toate acestea, dacă inflația rămâne încăpățânată și dacă piața locurilor de muncă își poate menține forța, atunci nu pot fi excluse noi creșteri ale ratelor”, a spus el, scrie Investment Week.
Se dorește scăderea inflației la 2%
În ianuarie 2022, 1,6 milioane de americani se aflau în șomaj de peste o jumătate de an, iar în ianuarie 2023, în această situație se aflau 1,1 milioane de americani.
Președintele Fed, Jerome Powell, a indicat că obiectivul Rezervei Federale este ca inflația să scadă la 2%. În decembrie 2022, rata inflației a fost de 6,5%, potrivit Biroului de Statistică a Muncii.
Cu toate acestea, creșterea ratelor dobânzilor a provocat temeri legate de o recesiune, care poate duce la pierderea de locuri de muncă.