Economia Statelor Unite ar putea ieşi din recesiune în al doilea semestru al anului în curs, însă şomajul va continua să crească şi în 2010, potrivit unui sondaj al Blue Chip Economic Indicators.

Conform acestuia, 86% dintre respondenţi sunt de părere că recesiunea se va încheia în a doua jumatate a anului 2009.

„Produsul Intern Brut s-a contractat puternic în prima parte a anului şi va continua să scadă mai uşor în al doilea trimestru, revenindu-şi însă în următoarele două trimestre”, se arată în sondajul Blue Chip Economic Indicators.

Revenirea economiei americane va fi impulsionată de creşterea cheltuielilor de consum, a sectorului imobiliar şi a exporturilor. Cu toate acestea, creşterea va fi mai puternică în a doua jumătate a anului 2010.

Potrivit studiului, cheltuielile de cosum, care reprezintă două treimi din activităţile economice americane, vor fi susţinute de planul de salvare al guvernului, în valoare de 787 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, companiile vor continua să facă disponibilizări şi in 2010.

„Scăderea accelerata a PIB-ului va duce în continuare la creşterea şomajului”, se arată în studiul Blue Chip Economic Indicators.

Rata şomajului a ajuns în luna martie la 8,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, şi ar putea creşte până la finele anului la 9,8%.

De la intrarea Statelor Unite în recesiune, în decembrie 2007, 5,1 milioane de americani şi-au pierdut locurile de muncă.

Sursa: Interactive Investor