La finele lunii mai, conform datelor publicate vineri de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), rata șomajului în România a înregistrat o ușoară scădere la 3,09%, coborând cu 0,01 puncte procentuale față de luna anterioară.
Aproape 250.000 de persoane în șomaj la sfârșitul lunii mai
În perioada respectivă, numărul total de șomeri înregistrat a fost de 248.909 persoane, din care 49.751 beneficiau de indemnizație de șomaj, în timp ce 199.158 nu aveau dreptul la indemnizație.
Comparativ cu luna aprilie a acestui an, numărul de șomeri care primeau indemnizație a scăzut cu 2.192 de persoane, în timp ce numărul celor care nu primeau indemnizație a crescut cu 1.567 de persoane.
Pe categorii de rezidență, șomerii sunt distribuiți astfel: 66.105 din mediul urban și 182.804 din mediul rural, dintr-un total de 248.909 șomeri.
Conform sursei citate, la sfârșitul lunii mai, erau înregistrați 116.442 șomeri de sex feminin și 132.467 șomeri de sex masculin.
Cei mai mulți șomeri aveau vârste cuprinse între 40 și 49 de ani (65.314), urmați de cei de peste 55 de ani (55.843). Cel mai mic număr de șomeri se încadra în grupa de vârstă 25-29 de ani (14.260).
În ceea ce privește structura șomajului pe niveluri de educație, o parte semnificativă a șomerilor înregistrați la ANOFM sunt persoane fără studii sau cu pregătire primară, reprezentând 31,76% din total.
De asemenea, 34,9% dintre șomeri au studii gimnaziale, iar 4,5% au studii universitare.
Șomajul în rândul elevilor
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat că companiile care recrutează elevi sau studenți în timpul vacanțelor pot primi un sprijin financiar lunar echivalent cu 50% din valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) pentru șomaj și ocuparea forței de muncă, care în 2024 este de 660 lei.
De asemenea, absolvenții care nu reușesc să se angajeze în domeniul lor de pregătire profesională în primele 60 de zile pot solicita ajutorul de șomaj.
Angajatorii pot beneficia de stimulent financiar pentru o perioadă maximă de 60 de zile lucrătoare pe an calendaristic, pentru fiecare elev sau student angajat cu contract individual de muncă.
Diferența între stimulentul lunar acordat și salariul efectiv este suportată de angajator din propriile fonduri.
Angajatorii sunt eligibili pentru stimulentul lunar dacă încheie contracte de muncă pe durată determinată pentru elevi și studenți, cu normă întreagă sau parțială, care să nu depășească durata vacanței școlare.
De asemenea, pot beneficia de acest stimulent pentru contracte de muncă temporară, cu condiția ca durata misiunii să fie în concordanță cu perioada de vacanță.
În cazul tinerilor cu vârsta sub 18 ani, un contract de muncă cu o durată de 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână este considerat ca fiind cu normă întreagă.
Pentru a putea beneficia de stimulentul financiar, angajatorii sunt obligați să încheie o convenție cu agenția locală pentru ocuparea forței de muncă în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor sau studenților.
Angajatorii nu pot primi stimulentul financiar în următoarele situații:
– dacă angajează elevi sau studenți înainte de data oficială de începere a vacanței stabilite de lege pentru aceștia;
– dacă au deja beneficiat de stimulentul financiar pentru aceiași elevi sau studenți, pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.