Potrivit ultimelor date difuzate de Biroul Central de Statistică de la Budapestea, şomajul mediu din Ungaria a atins în perioada februarie-aprilie a acestui an cota de 9,9%. Având în vedere că aceasta este valoare medie comunicată, înseamnă că în datele din teren s-au înregistrat în acest interval şi cote de peste 10%.

Privind datele publicate de Birou, şomajul în ţara vecină este în continuă creştere. De la 7,7% în perioada similară a anului trecut, cota a urcat la 9,7% în intervalul anterior celui curent (mai exact ianuarie-martie) pentru a atinge acum 9,9%. În cifre absolute, numărul de şomeri este de 411.800 de persoane, în creştere cu 9.000 faţă de luna precedentă şi cu 88.400 mai mult faţă de anul trecut.

Cea mai mare rată a şomajului înregistată în decursul primelor trei trimestre de anul trecut a fost de 7,8%. Din al patrulea, laolaltă cu contracţia accelerată a economiei, rata şomajului a început să crească, atingând maximul anunţat astăzi.

Cele mai îngrijorătoare date defalcate pe segmente de vârstă relevă faptul că în rândul tinerilor de până în 24 de ani, şomajul a atins 25,1%.

SURSA: Nepsabadsag (Ungaria)