Rata șomajului în zona euro a scăzut cu o zecime în octombrie față de septembrie, situându-se la 8,4% și, astfel, menținându-și tendința descendentă care a început în iulie, când a înregistrat cel mai mare nivel de la începutul pandemiei, cu 8,7%.
Acestea sunt date publicate miercuri de către oficiul european de statistică Eurostat, care confirmă, de asemenea, o stagnare a ratei șomajului în Uniunea Europeană, în ansamblu, la 7,6%, același procent ca în septembrie.
Spania, a doua cea mai mare rată a șomajului din UE
Eurostat a revizuit, de asemenea, datele privind șomajul, pe care le-a publicat în octombrie pentru luna septembrie, și a ridicat rata șomajului pentru ultima lună în zona euro cu două zecimi, față de estimarea inițială, la 8,5% și o zecime în UE, la 7,6%.
În octombrie, Spania a înregistrat a doua cea mai mare rată a șomajului din UE, cu 16,2%, doar în spatele Greciei, care a ajuns la 16,8% în august, ultima cifră pentru țara elenă furnizată de Eurostat.
Totuși, rata spaniolă scade cu o zecime față de septembrie și, în conformitate cu cifrele europene, menține aceeași tendință descendentă din iulie, când șomajul a atins 16,9%.
Potrivit Eurostat, în octombrie 16,2 milioane de bărbați și femei nu aveau loc de muncă în UE, din care 13,82 milioane erau în zona euro. Aceste date reprezintă cu 91.000 de persoane mai puțin decât în septembrie (86.000 dintre ele în zona euro), dar reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu datele anulu precedent, deoarece în prezent sunt cu 2,19 milioane mai mulți șomeri decât în octombrie 2019, aproape 1,7 milioane dintre ei în zona euro.
În Spania, în special, 3,73 milioane de persoane erau șomere în octombrie 2020, comparativ cu 3,74 milioane în septembrie, potrivit Eurostat, citat de agenția spaniolă de știri EFE.
Cea mai mare creștere a ratei șomajului, în Cipru
În funcție de țară, cele mai mari creșteri ale șomajului în octombrie față de septembrie au avut loc în Cipru (1,2 puncte procentuale, până la 10,5%) și Slovacia, Slovenia și România (cele trei, cu creșteri de două zecimi – 0,2), în timp ce cele mai mari scăderi au fost cele din Bulgaria (5 zecimi) și Portugalia (4 zecimi).
În termeni anuali, în marea majoritate a țărilor s-au înregistrat creșteri ale ratei șomajului, iar cele mai mari au fost înregistrate în Lituania (4 puncte procentuale, la 10,4%), Cipru (3,9 puncte procentuale, la 10,5 %) și Irlanda (2,6 puncte, în creștere cu 7,3%).
Șomajul în rândul tinerilor, pe de altă parte, nu repetă tendința ratei generale și a crescut cu o zecime atât în zona euro, unde a crescut de la 17,9% în septembrie la 18% în octombrie, cât și în UE, unde a trecut de la 17, 4% până la 17,5%. În total, 3,1 milioane de europeni sub vârsta de 25 de ani erau șomeri în UE în octombrie 2020, dintre care peste 2,5 milioane se aflau în zona euro.
Mai mulți tineri șomeri
Potrivit Eurostat, în octombrie erau cu 46.000 mai mulți tineri șomeri decât în septembrie, dintre care 29.000 în zona euro, în timp ce, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, șomajul în rândul tinerilor a crescut cu 404.000 de persoane în UE, dintre care 319.000 în țări din zona euro.
Spania, la rândul său, a înregistrat în octombrie cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor, din zona euro, cu 40,4% (cu două zecimi mai mult decât în luna precedentă) și înaintea Greciei, care în august – ultima lună pentru că datele disponibile din această țară au observat o rată a șomajului de 39,3% în rândul celor cu vârsta sub 25 de ani.
În datele cumulate pe sexe, rata șomajului pentru bărbați a fost de 7,2% în octombrie în UE, la fel ca în septembrie și de 8% pentru femei, cu o zecime mai puțin.
În zona euro, șomajul în rândul bărbaților a rămas la fel de stabil, la 8% față de luna precedentă și a scăzut cu o zecime în cazul femeilor, la 8,9%.
Spania, la rândul său, înregistrează șomaj de 14,5% pentru bărbați și 18,2% pentru femei.