Programele de austeritate introduse în ultimele luni au accelerat şomajul mondial deja în creştere, astfel că acesta nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei înainte de anul 2015, avertizează un raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii publicat joi, transmite Reuters.
În raportul său anual cu privire la situaţia pe piaţa mondială a muncii, OIM a anunţat că a decis să amâne cu doi ani, din 2013 până în 2015, estimările anterioare cu privire la perioada necesară pentru a fi create 22 de milioane de locuri de muncă (14 milioane în statele bogate şi opt milioane în statele în dezvoltare) astfel încât şomajul să revină la nivelul de dinaintea crizei.
Autorul raportului, Raymond Torres, a apreciat că locurile de muncă pierdute de la debutul crizei se ridică la 30-35 milioane. OIM prognozează că în acest an, la nivel mondial, vor fi 213 milioane de şomeri, adică o rată de 6,5 procente, faţă de 6,6 procente în 2009.
OIM susţine că economia globală a început să crească din nou şi există semne de îmbunătăţire a gradului de ocupare în economiile emergente din Asia şi America Latină.
‘În pofida acestor progrese semnificative, au apărut noi nori la orizont, iar perspectivele s-au înrăutăţit în multe ţări’, avertizează Raymond Torres.
Prognozele OIM arată că această creştere a numărului de locuri de muncă pierdute riscă să creeze tensiuni sociale. Potrivit OIM, în 35 de ţări pentru care sunt disponibile date statistice, aproape 40 la sută din cei care sunt în căutarea unui loc de muncă se află în această situaţie de peste un an, cu aproape 10 procente mai mult decât în 2009. În plus, creşterea şomajului în rândul tinerilor (în creştere cu 7,8 milioane persoane după 2007) constituie de asemenea un factor de risc pentru o explozie socială prin apariţia unei generaţii pierdute.
Pentru a ieşi din riză şi a stimula crearea de locuri de muncă OIM recomandă trei politici: întărirea politicilor destinate creării de noi locuri de muncă pentru a reduce riscul şomajului de lungă durată; o legătură mai strânsă între salarii şi câştigurile de productivitate şi, în sfârşit, reforme în sectorul financiar pentru a asigura că economiile vor fi canalizate spre investiţii productive.
SURSA: Agerpres