Guvernul a aprobat prelungirea aplicării şomajului tehnic pentru încă trei luni. Statul pierde prin aplicarea acestei măsuri 439 milioane lei.

Începând cu 1 februarie, timp de 90 zile calendaristice, se aplică reglementările privind şomajul tehnic, prin urmare angajaţii din societăţile care îşi suspendă temporar activitatea vor primi timp de trei luni 75% din salariul de bază, iar CAS si impozitul pe venit sunt suportate de stat.

„Asta înseamnă că pe perioada suspendării temporare a activităţii unei întreprinderi, timp de trei luni, statul preia plata contribuţiilor de asigurări sociale ale angajatului şi angajatorului, urmând ca salariatul să primească 75% din salariu pe parcursul acestei perioade de 3 luni de zile. Vor fi salvate 200.000 locuri de muncă. La luarea acestei decizii am avut în vedere condiţiile dificile din punct de vedere economic şi vrem să acordăm sprijin firmelor, dar şi oamenilor, care să-şi păstreze locurile de muncă”, a spus premieul Emil Boc.
El a precizat că şomajul tehnic va funcţiona în cazul întreruperii totale sau parţiale a activităţii întreprinderii sau agentului economic.

Statul pierde 439 milioane lei prin aplicarea şomajului tehnic

Potrivit ministrului Muncii, Mihai Şeitan, măsura plăţii de la buget a contribuţiilor de asigurări sociale şi a impozitului pe venit datorate pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic va costa bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale 493 de milioane de lei. „Se plătesc numai 75% de către angajatori din salariul de bază, iar statul suportă diferenţa de contribuţii sociale de toate tipurile, fie că este vorba de pensii, de şomaj, de sănătate, de risc profesional, inclusiv fondul de garantare a creanţelor salariale”, a spus Şeitan.

Prin aplicarea şomajului tehnic statul va pierde totuşi mai puţin decât dacă ar fi plătit alocaţia de şomaj pentru cele 200.000 persoane beneficiare. „Piederile bugetare sunt de 439 milioane lei. Totuşi, dacă nu am introduce această măsură, ar trebui ca toţi aceşti oameni să intre în şomaj timp de şase luni, ceea ce ar costa bugetul de şomaj 900 milioane lei. În acest fel, păstrăm aceşti bani pentru alte persoane, pentru că vor mai fi şi alte reduceri de personal”, a arătat Şeitan.