Românii rămân cu securea concedierii deasupra capului încă nouă luni. Acesta este pronosticul celor mai multe din companiile de resurse umane de pe piaţă, pornind de la previziunile de angajare anunţate de companiile autohtone.

Creşterea continuă a şo­ma­jului în următoarele luni, preconizată de toţi spe­cialiştii contactaţi de Capital, nu se va datora exclusiv re­structurării sectoru­lui bugetar – unde, de altfel, nu se cunoaşte nici măcar cifra aproximativă a celor care urmează să fie disponibilizaţi, miniştrii care şi-au dat cu părerea a­supra acestui subiect oscilând între 100.000 şi 200.000 de „victime“. Sectorul privat nu se va lăsa mai prejos. „Multe companii multinaţionale vor continua procesul de restructurare, iar în prima jumătate a anului nu sperăm la revigorarea vreunuia dintre sectoarele afectate în 2009“, tranşează lucrurile Alina Cândea, business manager al companiei CVO Sales & Marketing Recruitment, sperând, totuşi, „ca din septembrie 2010 să putem spune că intrăm pe o pantă ascendentă“. Până atunci, însă, să ne aşteptăm la ce e mai rău, întrucât companiile preconizează că, din perspectiva şomajului,  primele luni ale anului vor fi mult mai negre decât ultimele din 2009.  „Acestea sunt, de obicei, luni de relaxare economică, cele mai multe companii reducându-şi activitatea în perioada ianuarie – martie“, apreciază Monica Dona, Human Capital Consultant în cadrul unuia dintre liderii pieţei de resurse umane, Lugera. În opinia sa, domeniile cele mai lovite vor fi şi în viitorul apropiat tot cele devenite deja „tradiţionale“: construcţiile şi industria auto, dar şi sectorul agricol şi industria uşoară. Riscuri sunt în continuare şi în industria bancară şi în consultanţă, adaugă Mădălina Bălan, managing partner al companiei HART, „sectorul privat urmând şi anul acesta trendul de disponibilizări început în 2009.“ Principala mă­sură pe care o va lua Guvernul anul acesta în ajutorul şomerilor este, potrivit ministrului muncii, Mihai Şeitan, ameliorarea pro­cedurilor de re­calificare  a persoanelor disponibilizate, considerate de oficial „necorespunzătoare“. Despre ce este, exact, vorba? Anul trecut, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), instituţia responsabilă cu formarea şi recalificarea persoanelor rămase fără loc de muncă, a organizat, în medie, lunar, circa 150 de cursuri menite să îi ajute pe aceştia să se respecializeze.

192-45419-11_somer_01.jpgÎn ordine, cele mai multe persoane au urmat cursurile de operator introducere şi prelucrare date, de bucătar şi, pe locul trei, de lucrător în structuri pentru construcţii. „Şomerii, în primul rând, dar şi companiile au nevoie de cursuri care să ofere calificări profesionale tehnice (motostivuitorist, sudor, măcelar, ca să dau doar câteva exemple) recunoscute la nivel european“, enumeră Charlie Crocker, directorul reprezentanţei autohtone a companiei de resurse umane GI Group, specializările cele mai utile în perioada de faţă. El remarcă, totuşi, că „deşi nu putem spune clar că valoarea practică a cursurilor ANOFM este direct proporţională cu aşteptările angajatorilor, în ultima perioadă, instituţia s-a dovedit mult mai receptivă faţă de cererea venită din partea companiilor, cel puţin în ceea ce priveşte profilul cursurilor“.

Potrivit organizatorilor de asemenea cursuri, în mare, un absolvent din doi reuşeşte să se angajeze, chiar dacă, de cele mai multe ori, doar pe perioadă determinată.

Totuşi, semn că mi­nistrul Şeitan are dreptate când consideră ac­tualele proceduri ne­corespunzătoare stă faptul că, în 2009, an în care numărul şomerilor a crescut cu peste 200.000 de persoane, bugetul direcţionat de ANOFM către organizarea acestor cursurilor a fost cheltuit doar în proporţie de circa 30%.

În primul trimestru, angajatorii din şase sectoare de activitate din zece prevăd scăderi de personal.
Eliza Nechifor, director PR, Manpower

Unele firme au încercat să demareze recrutarea, dar multe proiecte au fost fie încetinite, fie anulate.
Charlie Crocker, director, Gi Group

10% din persoanele intrate în şomaj anul trecut au urmat cursuri de formare profesională organizate de ANOFM

192-45421-11_grafic_01.jpgCâte bordeie…
Estimarea felului în care va arăta rata şomajului la finalul acestui an este foarte dificilă. Din previziunile mediului de afaceri, certă este doar creşterea constantă, dar lentă, a acestui indicator în primele şase luni ale anului.