Beneficiari ai creditelor pot fi agentii economici care isi desfasoara activitatea principala in sfera productiei, turismului sau serviciilor, precum si somerii care doresc sa porneasca o afacere.
ANOFM directioneaza banii catre intreprinderile mici si mijlocii, cooperatii, asociatii familiale si persoane fizice autorizate, care creeaza noi locuri de munca. In aceste noi locuri de munca trebuie sa fie angajati someri in proportie de minimum 50%. De acest tip de credit beneficiaza si somerii, care vor infiinta intreprinderi in sfera productiei, serviciilor si turismului. In cazul agentilor economici care obtin venituri si din comert, acestea nu vor trebui sa depaseasca 49% din totalul veniturilor la sfarsitul perioadei pentru care au obtinut creditul. Daca aceasta pondere este depasita, IMM-ul sau Cooperatia pot primi creditul numai in cazul in care, in urma aplicarii proiectului prezentat pentru creditare, se modifica structura veniturilor, iar cele realizate din activitati de comert se reduc sub limita de 49%.
Fondul de creditare, in valoare totala de 1.000 miliarde lei, prevazut in bugetul asigurarilor pentru somaj ce poate fi utilizat pana la finele acestui an este administrat de Banca Comerciala Romana, care preia riscul de creditare pe baza analizei fiecarei documentatii prezentate in cadrul programului.
Agentii economici beneficiaza de credite pentru trei categorii principale de cheltuieli: cheltuieli de capital (dotarea cu utilaje si echipamente, instalatii de lucru, amenajari si dotari, mijloace de transport, calculatoare etc.), constructii necesare obiectului legal de activitate sau finantarea stocurilor de materii prime, materiale, obiecte de inventar. Creditele pentru cheltuieli de capital pot acoperi pana la 75% din valoarea proiectelor prezentate, limita putand urca pana la 90% in cazul somerilor care infiinteaza intreprinderi.
Valoarea totala a unui credit ce poate fi contractat de un agent economic depinde de numarul locurilor de munca nou create si de aportul propriu al solicitantului. Pentru fiecare loc de munca nou creat ANOFM acorda 75 milioane lei.
Creditele vor fi acordate pe o perioada de pana la trei ani pentru investitii si de pana la un an pentru finantarea stocurilor de materii prime si materiale. Nivelul dobanzii, dupa cum am mai amintit, este de jumatate din nivelul dobanzii de referinta stabilit de BNR (care pentru luna iulie 2002 este 28,3%). Documentatia necesara este cea uzuala pentru solicitarea unui credit de la BCR si se depune la agentia judeteana de ocupare a fortei de munca.
Garantiile oferite de solicitanti trebuie sa fie reale si personale (proprii sau de tip fidejusiune, girant, scrisoare de garantie etc.) si sa acopere valoarea creditului si a dobanzilor aferente. Se pot constitui drept garantii reale si colaterale, in diferite proportii: bunuri imobiliare (terenuri si imobile din mediul urban sau rural), utilajele si bunurile imobiliare cumparate din credit, cesiunile de incasari, contracte si planul de afaceri in functie de bonitatea firmei.
„Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca doreste sa sprijine, prin acordarea acestor credite cu dobanda avantajoasa, intreprinzatorii mici si mijlocii, care trebuie sa devina principala sursa de locuri de munca.
Daca anul trecut a fost introdus, in premiera, creditul pentru avansul solicitat de societatile de leasing pentru achizitionarea de utilaje si echipamente, anul acesta ANOFM a introdus pentru prima oara creditarea cu dobanzi subventionate a asociatiilor familiale si a persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati independente”, declara domnul Ioan Cindrea, secretar de stat, presedintele ANOFM.
Conditii de creditare
· Beneficiari: intreprinderile mici si mijlocii, cooperatiile, asociatiile familiale, persoanele fizice autorizate, care creeaza noi locuri de munca (cel putin 50% din noii angajati trebuie sa fi fost someri) si care activeaza in domeniul productiei, serviciilor sau turismului.
· Cheltuieli finantate: cheltuieli de capital, constructii necesare obiectului legal de activitate sau finantarea stocurilor de materii prime, materiale, obiecte de inventar.
· Valoarea totala a unui credit: pana la 75% din valoarea proiectelor prezentate, limita putand urca pana la 90% in cazul somerilor care infiinteaza intreprinderi. Pentru fiecare loc de munca nou creat ANOFM acorda 75 milioane lei.
· Perioada de creditare: pana la trei ani pentru investitii si de pana la un an pentru finantarea stocurilor de materii prime si materiale.
· Dobanda: jumatate din nivelul dobanzii de referinta stabilit de BNR (pentru luna iulie 2002, dobanda
de referinta comunicata de BNR este 28,3%).
· Documentatia necesara: cea uzuala pentru solicitarea unui credit de la BCR. Se depune la agentia judeteana de ocupare a fortei de munca.
· Garanti: proprii sau de tip fidejusiune, girant, scrisoare de garantie etc. Ele trebuie sa acopere valoarea creditului si a dobanzilor aferente.