Veste excelentă pentru şomerii români fără studii: ei urmează să primească ajutor în vederea calificării personale, în urma unui parteneriat încheiat între Ministerele Muncii şi Educaţiei.
Locuri şi condiţii de calificare profesională pentru şomerii fără studii primare sau gimnaziale
Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Ministerul Educaţiei va asigura locuri şi condiţii de calificare profesională pentru acele persoane care sunt apte de muncă, dar care nu au studii primare sau gimnaziale finalizate. Totul survine în urma unui parteneriat încheiat între Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) şi Ministerul Educaţiei.
“În urma campaniei naţionale de verificare a stabilirii şi acordării ajutorului social şi pentru identificarea măsurilor de creştere a ocupării de către persoanele apte de muncă, derulată de Ministerul Muncii, au fost identificate un număr de 14.000 persoane fără studii finalizate la nivel primar sau gimnazial – persoane care nu au un loc de muncă şi al căror venit este doar cel din ajutorul social.
În acest sens, prin programul “A doua şansă”, Ministerul Educaţiei va asigura locuri pentru persoanele care sunt apte de muncă, dar nu au studiile primare sau gimnaziale finalizate, oriunde există această nevoie. De asemenea, vor fi asigurate locuri şi condiţii pentru ca aceste persoane să poată obţine o calificare profesională care ulterior să le permită angajarea pe piaţa muncii”, potrivit comunicatului MMPS.
Ce soluţii se pot găsi pentru beneficiarii venitului minim garantat care-şi doresc să fie activi pe piaţa muncii?
Miniştrii Raluca Turcan şi Sorin Cîmpeanu au avut joi, 18 martie, o întrevedere în care au discutat despre soluţiile cele mai potrivite pentru persoanele sărace, beneficiare ale venitului minim garantat, şi care ar putea fi active pe piaţa muncii, scrie Agerpres.
Este nevoie de îmbunătăţirea nivelului de educaţie, pe de o parte, dar şi de existenţa cadrului de formare pentru a obţine o calificare profesională, pentru ca aceste persoane să aibă şanse mai mari de angajare pe piaţa muncii, se mai arată în comunicatul MMPS.
“Ministerul Muncii, prin instituţiile specializate, va oferi consiliere şi sprijin pentru ca beneficiarii programului “A doua şansă” să se poată angaja pe piaţa muncii cât mai repede posibil. Prin parteneriatul încheiat azi între cele două ministere, dorim să îmbunătăţim nivelul de educaţie a populaţiei aptă de muncă, aflată în situaţii de sărăcie şi ajutor social, dar şi creşterea gradului de ocupare pe piaţa muncii.
În acelaşi timp, credem că educaţia şi măsurile active de ocupare pot fi soluţii care să contribuie la îmbunătăţirea vieţilor celor aflaţi în situaţii dezavantajate”, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.