Somnolența afectează succesul rezoluțiilor de Anul Nou

Cercetătorii de la University of South Carolina, CQUniversity Australia și Surrey sugerează adăugarea somnului la rezoluțiile de Anul Nou. Studiul lor – Journal of Sleep Research – a indicat că oboseala sporește comportamentul obișnuit.

„Atunci când somnolența ne epuizează capacitatea de a controla ceea ce facem, tindem să acționăm mai mult pe „pilot automat”, cu o gândire prealabilă minimă”, spune Amanda Rebar, profesor asociat la USC Arnold School of Public Health de educație și comportament pentru promovarea sănătății și director al Motivation and Health Behavior Lab.

„Studiul nostru o dovedește: persoanele somnoroase acționează în mod obișnuit. Acest lucru poate îmbunătăți obiceiurile sănătoase, dar, de asemenea, poate provoca revenirea obiceiurilor nedorite.”

Scriitorii au urmărit peste 100 de persoane timp de o săptămână și au comparat somnolența și obiceiurile lor între ele și cu ele însele. Persoanele mai somnoroase nu erau nici mai mult, nici mai puțin predispuse să acționeze în mod obișnuit. Cu toate acestea, ei au constatat că oamenii erau mai predispuși să repete obiceiurile atunci când erau mai somnoroși decât de obicei.

Aproape 25% dintre americani suferă de somnolență ridicată în timpul zilei, care reduce gradul de conștientizare și crește probabilitatea de a adormi în timpul orelor de veghe. Pe lângă durerea provocată de somnolența diurnă, această stare afectează reglarea conștientă a comportamentului.

„A acționa în conformitate cu preferințele noastre necesită determinare voluntară”, Rebar.

Somnolența ne reduce capacitatea de a rezista tentației. Acest lucru ne poate determina să acționăm în mod regulat împotriva obiectivelor noastre. Aceste tentații pot include privitul la televizor în loc de exerciții fizice sau consumul de alimente reconfortante în loc de alimente sănătoase. Somnolența crește probabilitatea de revenire.

„Somnolența ne poate expune riscului de a reveni la vechile noastre obiceiuri proaste nedorite atunci când încercăm să facem schimbări pozitive în comportamentul nostru”, explică coautorul Benjamin Gardner, director al grupului Surrey’s Habit Application and Theory.

„Lipsa de somn ne poate face să ne pierdem încrederea în capacitatea noastră de a ne schimba și ne poate face să renunțăm.”

Cei care își propun rezoluții de Anul Nou ar trebui să aibă un somn adecvat pentru a fi treji și a rezista obiceiurilor negative. Atunci când sunt somnoroși, acele noi obiceiuri vor fi mai dificil de implementat.