Somn în timpul zilei. Ațipitul poate da putere creierului, ajutându-l să proceseze și să rețină informațiile

Somn în timpul zilei. În general, se recomandă persoanelor care au somn perturbat în timpul nopții să tragă un pui de somn pe durata zilei. Experţii sugerează că un somn de 10-20 de minute, după-amiaza, poate oferi o infuzie de energie şi de luciditate mintală.

Cercetările au arătat că ațipitul, în timpul zilei, poate da putere creierului, astfel încât să proceseze și să rețină informațiile mai bine.

Conform The Healthy, e greu de spus dacă un pui de somn în timpul zilei este „bun” sau „rău” pentru sănătate, în general. Totul depinde de individ și de probleme medicale existente.

Totuși, dacă doriți să vă îmbunătățiți memoria, cercetările arată că un pui de somn, oricât de mic, pare să fie de ajutor.

O revizuire din 2021 a unor studii care au urmărit adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 73 de ani a constatat că un somn scurt, în timpul zilei, le-a îmbunătățit, în general, performanța cognitivă, adică funcția executivă, memoria și vigilența.

Cercetătorii au descoperit că efectele cognitive pozitive ale unui pui de somn pot dura cel puțin două ore.

„Obiceiul de ațipi este bun pentru toată lumea, dar poate ajuta în special adulții în vârstă care nu dorm bine noaptea”, afirmă medicul Sara Mednick, profesor de științe cognitive la Universitatea din California.

„Studiile arată beneficii semnificative ale somnului pentru funcția executivă și memoria pe termen lung, mai ales la adulții în vârstă”, spune ea.

Cât timp ar trebui să dormim și când?

Experții par să fie de acord că ațipitul necesită limite de timp. Unii oameni funcționează bine cu un pui de somn de 20 până la 30 de minute, obicei despre care Clinica Cleveland spune că poate îmbunătăți starea de spirit, vigilența, timpul de reacție, memoria pe termen scurt și concentrarea.

Dar, dacă aveți nevoie de un somn mai lung pentru a funcționa mai bine, Clinica Cleveland recomandă un pui de somn între 60-90 de minute, care poate stimula memoria și creativitatea.

Cercetările publicate în Neurobiology of Learning and Memory în 2012 susțin acest lucru, indicând faptul că un pui de somn de 60 de minute permite somnul cu unde lente, care joacă un rol-cheie în „creștere, memorie și funcția imunitară”, potrivit Sleep Foundation.

Într-un studiu din 2015, un cercetător le-a oferit oamenilor o listă de cuvinte pe care trebuiau să le rețină și apoi a lăsat jumătate dintre ei să doarmă timp de 90 de minute, în timp ce cealaltă jumătate s-a uitat la filme. Când li s-a cerut să-și amintească cuvintele, cei care au ațipit au reușit să le redea mai bine.

Deci, în funcție de nevoile fiecăruia, dr. Mednick sfătuiește fie să trageți un pui de somn scurt, de 30 de minute, fie unul de 60 până la 90 de minute.

Ea sugerează să aveți obicei cât mai regulat, astfel încât corpul să știe că este momentul de a trage un pui de somn.

„Cel mai bun moment pentru a ațipi trebuie să fie la șase până la șapte ore după ora la care ne-am trezit”, sugerează dr. Mednick. De obicei, ar trebui să fie între ora 13.00 și ora 15.00.

Somnul sănătos este cheia longevității

Persoanele cu obiceiuri de somn sănătoase au avut cu 30% mai puține șanse de a muri prematur din orice motiv, susține un studiu mai vechi.

De asemenea, au avut cu 21% mai puține șanse de a muri mai devreme din cauza bolilor cardiovasculare și cu 19% mai puține șanse de a muri din cauza cancerului. Au existat și diferențe distincte între genuri.

Bărbații cu toate cele cinci obiceiuri sănătoase de somn au avut o speranță de viață cu 4,7 ani mai mare decât cei care nu au prezentat niciunul sau doar unul dintre cele cinci obiceiuri.

Pentru femei, diferența a fost de doar 2,4 ani.